A kiskutya-jóga veszélyei és a lehetséges betiltása

Az Európai Unió több országában, köztük Magyarországon is terjedőben van a puppy yoga, azonban a holland mezőgazdasági miniszter szerint ez a tevékenység veszélyezteti a kiskutyák jólétét, és ezért teljes betiltását sürgeti.

A puppy yoga, vagyis a kiskutya-jóga egyre népszerűbbé válik Európában, és Magyarországon is megjelent már. Pieter Adema holland mezőgazdasági miniszter szerint a foglalkozás veszélyes lehet a négylábú résztvevőkre. Adema a tevékenység teljes betiltását követeli, mivel úgy véli, hogy a trend nemcsak értelmetlen, de az állatokra nézve is veszélyes.

A puppy yoga foglalkozásokon az ügyfelek állóképességük javítására törekednek, miközben állítólag a kiskutyák jelenléte csökkenti a szorongásukat. Azonban a szolgáltatás ára Amszterdamban és környékén elérheti a 45 eurót óránként, ami közel a duplája a hagyományos jógaórák díjának.

Nem mindenki osztja azonban a puppy yoga iránti lelkesedést. Adema kiemelte, hogy a kiskutyák fejlődésének korai szakaszában sok alvásra van szükségük, de a jógaórák alatt nem pihenhetnek, és előfordulhat, hogy vizet sem ihatnak, ami kiszáradáshoz vezethet.

Amennyiben Hollandiában életbe lép a tilalom, nem ez lesz az első eset, hogy állatjólléti aggályok miatt korlátozzák a kiskutya-jógát. Olaszországban az Egészségügyi Minisztérium már májusban döntött úgy, hogy nem engedélyezi a kisállatok alkalmazását a jógaórákon.