Hétvégi olvasnivalók: politikai viták és kibervédelem

Jó reggelt kívánunk, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadásával jelentkezünk, amely az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb történéseit foglalja össze. A választások közeledtével izgalmas időszakon vagyunk túl, és hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy bár az informatikában nem jártas, de kollégái mindent megtettek a kibervédelem érdekében. Buda Péter nemzetbiztonsági elemző szerint a magyar külpolitikát az orosz célkitűzésekhez igazították, és a politikai irányvonal a legnagyobb gyengeség. Frész Ferenc, az állami kibervédelem korábbi vezetője szerint a hatékony védekezés alapja a hazai és nemzetközi információmegosztás, valamint a központi koordináció, amelyek jelenleg hiányoznak Magyarországon.

A köztévében lezajlott egy vitaszerű képződmény, ahol Deutsch Tamás és ellenzéki politikusok vettek részt. A vita kapcsán Magyar Péter tüntetést szervezett, és a Lakmusz a vita csúsztatásait gyűjtötte össze. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti vitájában Vitézy bizonyult meggyőzőbbnek.

A választási kampányban Magyar Péter országjárása és Győrben a polgármester-választás izgalmairól számoltunk be. A Fidesz kampánystratégiájáról is írtunk, Orbán Viktor bejelentette, hogy a bizonytalan szavazókat már nem keresik meg. Lakner Zoltán szerint a Fidesznek még a benzinársapkája sem maradt, a DK és a kispártok lehetnek a választások vesztesei. Balázs Zoltán szerint a választás után radikális lépésekre számíthatunk Orbán részéről.

Az orbánista realizmus jelenségéről és a magyar külpolitika tömeggyilkosokkal való szolidaritásáról is olvashattunk. Emellett egyházi iskola tanárát vádolják gyerekmolesztálással, a püspökség azonban a tanítónő ellen lépett fel.

A gazdasági sikerekről is beszámoltunk: Mészáros Lőrinc cégei hatalmas osztalékot fizettek, Szijjártó Péter felesége és Orbán Viktor unokaöccse is jelentős osztalékhoz jutott. A fociklubok viszont veszteségesek voltak, és az MNB figyelmeztette az OTP-t az orosz piacon való óvatosságra.

A nemzetközi hírek között szerepelt, hogy a Nyugat átlépett egy vörös vonalat, lehetővé téve a nyugati fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen. Az EP-választások előtt a szélsőjobbos átrendeződésről és Donald Trump bűnösségéről is írtunk. Új-Kaledóniában zavargások törtek ki, és Puff Daddy elleni vádakról is beszámoltunk.

A podcastok terén gazdag kínálatot kaptunk: Uj Péter gazdasági elemzésekről, a Tyúkól a nők és politika viszonyáról, valamint Rényi Pál Dániel Novák Katalin karrierjéről szóló podcastjáról hallhattunk. A kerékpározás világában pedig Valter Attila teljesítményét értékeltük.