Merényletet tervezett egy csecsen férfi a párizsi olimpia ellen

A francia titkosszolgálatok meghiúsítottak egy iszlamista ihletésű merényletet, amelyet a nyári párizsi olimpiai játékok egyik labdarúgó mérkőzésén akartak elkövetni Saint-Étienne-ben. Egy 18 éves csecsen gyanúsítottat állítottak elő az ügyben.

  1. május 22-én a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) letartóztatott egy csecsen férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista ihletésű támadást tervezett Franciaországban. A francia belügyminisztérium közleménye szerint ez az első meghiúsított támadás, amelyet a párizsi olimpiai játékok ellen terveztek, és az ötvenedik 2017 óta.

A letartóztatott fiatal csecsen előkészületeket tett egy merényletre a Geoffroy Guichard stadion ellen, az ott rendezendő labdarúgó mérkőzések alatt az olimpia idején. A gyanúsított célja a nézők és a rendfenntartó erők támadása volt, és mártírként kívánt meghalni.

A BFM hírtelevízió értesülései szerint a gyanúsítottat május 26-án otthonában tartóztatták le, és terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás. Az előzetes letartóztatásba helyezett fiatal a kihallgatásán tagadta a támadás tervezését, csak titkosított üzenetküldő alkalmazásokon folytatott csetelést ismert el.

A BFM szerint a gyanúsított az Iszlám Államhoz és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel üzeneteket váltott, amelyek a szurkolók megtámadásáról szóltak. A rendőrség által végzett házkutatás során találtak a stadion fényképét a gyanúsított számítógépén, és felvételeket a mobiltelefonján. A gyanúsított a letartóztatása előtt ismeretlen volt a hatóságok előtt, és tavaly érkezett szüleivel Franciaországba.