Donald Trump bűnösnek találása: mi következik?

Donald Trump volt amerikai elnököt 34 vádpontban találták bűnösnek egy manhattani bíróságon, ami példa nélküli esemény az Egyesült Államok történetében. A döntést 12 esküdt hozta meg, 11 óra megbeszélés után egyhangúlag.

A vádak középpontjában egy pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz áll, de az ügy ennél összetettebb. Trumpot azért találták bűnösnek, mert állítólagos viszonyát Stormy Daniels pornószínésznővel a 2016-os választási kampány során próbálta titokban tartani. Az ügyészség szerint a hallgatási pénzek kifizetése nem ügyvédi költségként, hanem kampányköltségként kellett volna elszámolni. Az üzleti dokumentumok meghamisítása miatt Alvin Bragg manhattani kerületi főügyész bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Trumpot. Az exelnök azonban minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Az ügyészek szerint Trump csapata több tucat hamis bejegyzést tett az üzleti nyilvántartásokba, hogy elrejtsék a bűncselekményeket.

A vádemelés után Trump ügyvédei többször próbálták megakadályozni a tárgyalás elindítását, többek között a bíró elfogultságára hivatkozva. A per végül április 15-én kezdődött el, és a legfontosabb tanúk, köztük Stormy Daniels és Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje is meghallgatásra kerültek.

A vád és a védelem záróbeszédei után a bíróság ítéletet hozott. Trump ügyvédje, Todd Blanche a vádakat visszautasította, és Cohen hitelességét kétségbe vonta. A vádat képviselő Joshua Steinglass ügyész azonban hangsúlyozta, hogy az amerikai embereknek joga van tudni a jelölt előéletéről. Trump a bíróság épületéből kilépve reagált az ítéletre, és harcot ígért. A politikus bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A következő lépések között szerepel a július 11-re kitűzött tárgyalás, ahol a bíró dönthet a büntetés mértékéről. A büntetés pénzbírságtól a börtönig terjedhet, de több tényező befolyásolhatja a döntést, például Trump kora és büntetlen előélete. A fellebbezés miatt a pereskedés még hónapokig eltarthat, és az sem biztos, hogy az elnökválasztás előtt végső döntés születik.

Trump ellen további eljárások is zajlanak, többek között a 2020-as választás elcsalására tett kísérlet, valamint a floridai birtokára vitt titkosított dokumentumok ügyében. A legfelsőbb bíróság tárgyalja majd, hogy egyáltalán el lehet-e ítélni egy volt elnököt az elnöksége alatt elkövetett esetleges bűnökért.

Elemzők, politológusok és közvélemény-kutatók egyaránt ismeretlen terepen járnak, és különböző vélemények vannak arról, hogy az ítélet milyen hatással lesz a választási kampányra. Egyesek szerint nem lesz jelentős hatása, mások úgy vélik, hogy a republikánusok egy része távolodhat el a párttól. A közvélemény-kutatások eredményei vegyesek, és a választás még messze van.