Diónyi jég és villámárvíz sújtotta Debrecent és az ország több részét

Debrecen városát három órán belül két szupercella érte el, melyek jelentős felhőszakadást és jeges villámárvizet okoztak a térségben. Az első szupercella Hajdúszoboszlón csapott le, ahol elképesztő mennyiségű jég esett, majd Debrecent érte el, ahol a hőmérséklet tíz fokkal hűlt le rövid idő alatt, a vihar pedig a Nyírség felé haladt tovább. Nem sokkal az első vihar után egy második szupercella is megérkezett, amely szintén nagy mennyiségű jeget hozott magával, és nem csak Debrecenben, hanem Ebesen is felfordulást okozott.

Az Időkép szerint a Debrecent elérő szupercella a Duna vonala környékén alakult ki, és az Alföldön keresztülhaladva érte el a várost, majd az ország keleti határánál hagyta el Magyarországot. A viharos időjárás azonban nem csak ezt a régiót érintette: országszerte pusztított a vihar, több városban is jégesővel. Szombatra hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szombat délutánra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Komlódtótfalut sem kímélte a szélsőséges időjárás, ahol dió nagyságú jégdarabok estek az égből, és a viharban a falu híres gólyája sajnálatos módon elpusztult. Csengeren szintén hatalmas károkat okozott a jégeső.

A vihar okozta pusztítást a Hajdú-Bihar megyei Biharnagybajomnál pedig videóra is vették, amelyen látható, hogy a jelenség milyen erővel söpört végig a térségen.