Dél-Korea aggodalmát fejezte ki az orosz-észak-koreai katonai együttműködés miatt

A dél-koreai védelmi miniszter, Sin Vonsik szerint van bizonyíték arra, hogy Oroszország Észak-Koreából származó illegális fegyvereket használ az ukrajnai konfliktusban. A Sangri-la Párbeszéd biztonságpolitikai fórumon elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Moszkva és Phenjan közötti együttműködés fokozza a feszültséget a Koreai-félszigeten és hatással van Európára is.

Sin Vonsik a szingapúri fórumon beszélt arról, hogy a két ország közötti kapcsolatok milyen veszélyeket rejtenek a régióra nézve. Kiemelte, hogy az észak-koreai hadsereg fejlesztése, amelyet Oroszország haditechnológiájának segítségével hajtanak végre, közvetlen kockázatot jelenthet.

A védelmi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínának aktívabb szerepet kellene vállalnia a Koreai-félsziget atommentesítésében. Ezzel kapcsolatban Sin hangsúlyozta, hogy Dél-Korea az atomsorompó-szerződés (NPT) hatékonyságában bízik, és az északi szomszéd nukleáris programjára adott válaszuk az erős dél-koreai-amerikai szövetségben rejlik.