A tizedik békemenet Budapesten

Szombaton rendezik meg a tizedik békemenetet Budapesten, amely az elmúlt 12 év során az Orbán-kormányok egyik legfontosabb erődemonstrációs eszközévé vált. A Fidesz hívei egy héttel az EP- és önkormányzati választások előtt gyűlnek össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a kormány iránt.

Orbán Viktor 2010-es visszatérése óta a békemenetek a Fidesz-szimpatizánsok számára fontos eseményekké váltak, különösen a választások előtti időszakban. Bayer Zsolt és társai most a tizedik alkalommal készülnek felvonulásra. A menet jelszava "Eddig és ne tovább" lesz, amellyel a szervező CÖF-CÖKA Európa vezetőinek szeretne üzenni a "háborús pszichózisban égő" kontinensről. A kormány választási kampányában központi szerepet kap az ukrajnai háború, és az a nézet, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból.

Az első békemenet 2012. január 21-én volt, amikor is a második Orbán-kormány szembekerült az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője kezdeményezte, hogy a tömeg kiálljon a kormány mellett. A résztvevők száma vitatott volt, a Belügyminisztérium 400–500 ezerre, míg a nem kormánypárti sajtó százezres nagyságrendről számolt be.

A második békemenet 2012. március 15-én zajlott, amikor is Orbán Viktor a fő attrakcióként ünnepi beszédet mondott. A résztvevők száma ekkor már kevesebb volt, ami részben azzal magyarázható, hogy több más rendezvény is volt a fővárosban.

  1. október 23-án a harmadik békemenet során az adósrabszolgaság elleni harc került előtérbe. Bencsik András és Széles Gábor közötti konfliktus is ekkor került nyilvánosságra. A Belügyminisztérium szerint a résztvevők száma 150 ezer körül volt, és a menetelők között ott volt Pataky Attila, az Edda frontembere is.

A mostani békemenetet minden idők legnagyobbjának ígérik, de a várakozásokat befolyásolhatja az időjárás és a kegyelmi botrány utórezgései is. Orbán Viktor is fel fog szólalni a menet végén, amelyet a hvg.hu élőben fog közvetíteni. Tudósítóink a helyszínről követik majd a kormánypárti rendezvényt, így a résztvevők számáról és a hangulatról is pontos képet kaphatnak az érdeklődők.