Európai repülőtér rangsor: Berlin az élen, Amszterdam a legszórakoztatóbb

Európában a legjobb reptéri élményt a német főváros, Berlin légikikötője nyújtja, míg a dobogó második és harmadik helyét a müncheni és a brüsszeli repülőterek szerezték meg az Eurochange friss rangsorában, amelyben a bukaresti repülőtér az utolsó helyen végzett, és a Budapest Airport nem szerepel a listán.

Az Eurochange szakértői a nyári szezon kezdetére készítették el a negyven legforgalmasabb európai repülőtér összehasonlítását, nyolc különböző szempont alapján. A pontosság, biztonság, éttermek és üzletek száma, gyermekbarát szolgáltatások és az árak mellett a lounge-ok látogatási költségeit és a különleges ajánlatokat is figyelembe vették. Berlin repülőtere, a BER került az első helyre, míg a TOP12-ben több német város, köztük Hamburg, Frankfurt és Düsseldorf repülőterei is helyet kaptak. A lista végén a bukaresti Henri Coandă repülőtér található, míg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem került be az összehasonlításba.

A berlini repülőtér kiemelkedett a legkevesebb késéssel, a járatok 80%-a a megadott időben száll fel, és a biztonsági ellenőrzésnél az átlagos várakozási idő csupán hét perc. Emellett a BER a leggyermekbarátabb repülőtérnek bizonyult a változatos szórakozási lehetőségekkel. Ezzel szemben a bukaresti repülőtérről elmondható, hogy a járatok kevesebb mint fele indul időben, és az üzletek szűkös választéka miatt a vámmentes vásárlás is korlátozott.

Az Egyesült Királyságban a londoni Heathrow repülőtér a 6. helyen végzett, és ez az egyetlen brit légikikötő, amely bekerült a legjobb tíz közé. A hatékonyság tekintetében a Heathrow jól szerepelt, az átlagos biztonsági várakozási idő 4-5 perc. Ugyanakkor Bristolban a biztonsági ellenőrzésre átlagosan 30 percet kell várni, ami Európa második leglassabb idejének számít.

Az utasok szórakoztatása terén az amszterdami Schiphol repülőtér nyújtja Európa legjobb élményét, ahol számos étterem, üzlet és egyedi látnivaló található, mint például a mini Rijksmuseum vagy a zöldterület. A madridi, a düsseldorfi, a dublini és a római repülőterek az ár-érték arány tekintetében kerültek be Európa legjobbjai közé. A düsseldorfi repülőtéren például a sör ára jelentősen alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban. A legdrágábbnak a párizsi Charles de Gaul repülőtér bizonyult, ahol a lounge belépő ára majdnem háromszorosa a legolcsóbbnak számító Koppenhágának.