A Nap körül megkerült AR 3664 napfolt újra megjelent

A NASA kutatói szerint a Napot megkerülve ismét megjelent az AR 3664 nevű napfolt, amely kisebb méretűvé vált, de továbbra is jelentős aktivitást mutat.

A május közepén húsz éve nem látott geomágneses vihart okozó AR 3664 napfolt visszatért. A Nap forgása miatt ideiglenesen eltűnt a Föld látómezejéből, de most újra megfigyelhetővé vált. A NASA megfigyelései szerint a napfolt mérete csökkent, de a kutatók figyelmeztetnek, hogy továbbra is jelentős a potenciálja. Nemrégiben egy X2.8-as erősségű kitörést produkált, ami bár nem éri el a május közepi kitörés erejét, mégis figyelemre méltó.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakemberei szerint az utóbbi napkitörés nem jelentett veszélyt a Földre, mivel a napfolt nem a bolygónk felé irányult. Azonban a következő napokban érdemes lehet figyelemmel kísérni az eseményeket, mivel a koronakidobódás anyaga elérheti a Földet.

A Nap aktivitása a következő hónapokban várhatóan nem csökken, hiszen jelenleg a napciklus csúcspontja közelében vagyunk. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért tapasztalunk mostanában fokozott naptevékenységet, és előfordulhat, hogy a ciklus legérdekesebb eseményei még csak most következnek.