Elvesztette többségét az apartheid rendszert megdöntő párt a Dél-Afrikai Köztársaságban

30 év után vesztette el parlamenti többségét az ANC, vagyis az Afrikai Nemzeti Kongresszus párt, amelynek hatalomra kerülésével Nelson Mandeláék felszabadították az országot az apartheid rendszer alól. A május 29-i választásokon a szavazatok majdnem teljes feldolgozottságánál már biztosnak tűnik, hogy csak koalíciós kormányzásra lehet képes a 40 százalék felett teljesítő ANC.

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elvesztette parlamenti többségét a szerdai, történelmi választási eredmény miatt, amely a 30 évvel ezelőtti, fehér kisebbségi apartheid rendszer megszűnése óta először új politikai útra tereli Dél-Afrikát. A központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott adatok szerint az egykor domináns ANC alig több mint 40 százalékot kapott a választáson, ami messze elmarad attól a többségtől, amelyet a híres 1994-es, minden fajra kiterjedő szavazás óta birtokolt, amely véget vetett az apartheidnek, és Nelson Mandela vezetésével hatalomra juttatta a pártot.

30 évnyi uralomnak lett vége

Az eredmény véget vetett az ANC három évtizedes dominanciájának Dél-Afrikában, de a további út bonyolultnak ígérkezik Afrika legfejlettebb gazdasága számára, és egyelőre nincs koalíció az asztalon. A fő ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) 21 százalék körül teljesített.

Az egykor általa vezetett ANC ellen fordult Jacob Zuma volt elnök új MK (uMkhonto we Sizwe, azaz a Nemzet Lándzsája) pártja a harmadik helyen végzett, a szavazatok alig több mint 14 százalékával, az első választáson, amelyen részt vett.

Most az a legfontosabb kérdés, hogy az ANC mely pártokkal léphet közös kormányzásra, mivel a Parlamentnek a választási eredmények hivatalos kihirdetésétől számított 14 napon belül össze kell ülnie, és elnököt kell választania.

A tárgyalások hevesen zajlanak, és valószínűleg bonyolultak lesznek. Az MK közölte, hogy bármilyen megállapodás egyik feltétele, hogy Ramaphosát leváltsák az ANC éléről és elnöki tisztségéből.

Felkészülés a koalícióra

Az MK és a szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (Economic Freedom Fighters), amely a negyedik helyen állt alig több mint 9 százalékkal, a gazdaság egyes részeinek államosítását követelték. A centrista Demokratikus Szövetséget vállalkozásbarát pártnak tartják, és elemzők szerint egy ANC–DA koalíciót a külföldi befektetők szívesebben fogadnának.

A bizonytalanság ellenére a dél-afrikai ellenzéki pártok úgy üdvözölték az új politikai képet, mint a 62 milliós ország számára nagyon is szükséges lépést, miközben a Dél-afrikai Köztársaság Afrika legfejlettebb, de egyben a világ egyik legegyenlőtlenebb országa.

Dél-Afrikában széles körben elterjedt a szegénység és rendkívül magas a munkanélküliség, és az ANC küzdött azért, hogy milliók életszínvonalát emelje. A hivatalos munkanélküliségi ráta 32 százalék, ami az egyik legmagasabb a világon, és a szegénység aránytalanul nagy mértékben sújtja a feketéket, akik a lakosság 80 százalékát teszik ki, és akik évek óta az ANC támogatottságának magját képezik.

Az ANC-t hibáztatták – és a választók nyilvánvalóan megbüntették – az alapvető kormányzati szolgáltatások kudarcáért is, amely milliókat érint, és sokakat víz, áram vagy megfelelő lakhatás nélkül hagy.

Az elmúlt 30 évben azt mondtuk, hogy Dél-Afrika megmentésének módja az ANC többségének megtörése, és ezt meg is tettük

– mondta John Steenhuisen, a Demokratikus Szövetség vezetője. A választásokat irányító független választási bizottság adatai szerint közel 28 millió dél-afrikai regisztrált a szavazásra, és a részvételi arány várhatóan 60 százalék körül lesz.

A választás végeredményét vasárnap hirdethetik ki.