A Windows 11 frissítése adatvédelmi aggályokat vet fel

Súlyos adatvédelmi problémák merülnek fel a Windows 11 legújabb frissítése miatt, amely a számítógép használatának minden pillanatáról képernyőképet készít. Egyre több szakember fejezi ki aggodalmát a Windows legújabb funkciójával kapcsolatban, és a brit adatvédelmi hivatal is vizsgálatot indított a Microsofttal szemben a frissítés adatvédelmi kérdései miatt.

A Microsoft nemrég bejelentette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó hardveres és szoftveres újításait. A Copilot+ névre keresztelt szoftver új lehetőségeket nyit meg a windowsos gépek használatában, lehetővé téve az MI helyi, számítógépen történő futtatását.

Ebből a fejlesztésből több MI-alapú funkció is származik, mint például a Recall, amelynek segítségével a felhasználók visszanézhetik aznapi vagy egy adott napon végzett tevékenységeiket. Az MI ebben az esetben fotók formájában menti el a felhasználó munkáját.

A brit szakértők szerint az új Recall funkció egy valóságos adatvédelmi rémálom lehet, annak ellenére, hogy a képernyőképek titkosítva vannak tárolva a számítógépen.

A Microsoft válaszul a vádakra hangsúlyozta, hogy a funkció használata nem kötelező, és a cég elkötelezett a biztonság és az adatvédelem mellett. Hozzátették, hogy sem a cég, sem más külső személyek nem férhetnek hozzá a számítógépen tárolt képernyőképekhez. A Microsoft szerint a hackerek csak akkor tudnának visszaélni az adatokkal, ha fizikailag hozzáférnek az eszközhöz.

A cikkben említett esküvői gyűrűhordozó pingvinek vagy más állatok használata nem kapcsolódik közvetlenül a Windows 11 frissítéséhez, így azokra a részletekre ebben a kontextusban nem térünk ki.