Újrahasznosított kávézaccal készült a TECNO Camon 30 hátlapja

A TECNO mobilgyártó cég és a német Loewe luxusmárka együttműködésének eredményeként egyedülálló dizájnnal bíró telefon kerülhet hamarosan a piacra. A Camon 30 sorozat új kiadásának hátlapja újrahasznosított kávézaccból készült, ami igazi újdonságnak számít a mobiltelefon-iparban.

A kínai TECNO vállalat a Loewe-vel karöltve készítette el a Camon 30 sorozat Loewe Design Edition változatát, amely már korábban, áprilisban jelent meg a piacon. A készülékcsalád több modellt foglal magában, így a Pro és a Premier változatok a MediaTek Dimensity 8200 Ultimate lapkakészlettel, a Camon 30 5G a Dimensity 7020-val, míg a normál 4G-s verzió a Helio G99 lapkakészlettel rendelkezik.

A TECNO szerint ez az első olyan hátlap a világon, amely részben kávézaccból készült, és az USDA tanúsítása szerint az anyag több mint 25 százaléka bioalapú. A gyártási folyamat környezetbarát jellegét hangsúlyozva a cég kiemeli, hogy nem használnak szerves oldószereket, extra vizet, és a gyártás teljes egészében napenergiával működik.

A hátlap színe a természet ihletésű zöld, amely a fenntarthatóság és a stílusos dizájn iránti elkötelezettséget hivatott tükrözni. A színátmenetes kialakítás a természetes levelek életciklusából merít ihletet, a zöld színek pedig a növekedést és vitalitást szimbolizálják. A TECNO ezt a tervezést a "természet, a technológia és a divat ünnepeként" írja le.

Minden egyes Camon 30 Series Loewe Design Edition hátlapja körülbelül 0,8 gramm kidobott kávézaccot hasznosít, ami kérdéseket vet fel a kezdeményezés valódi környezetvédelmi hatékonyságáról. Azonban a cég hosszú távú pozitív hatásokat remél a hulladék újrahasznosításával kapcsolatos innovációjától.

A telefon kamerarendszere a legfontosabb értékesítési pontok egyike, amely a legjobb Android kamerás telefonokkal versenyez. A 50 MP-es Sony fő kamera (IMX890) mellett az AI-alapú funkciók, mint az AI Erase, amellyel a nem kívánt objektumok eltávolíthatók a képekről, és az Universal Tone, amely a különböző bőrtónusokat képes hűen rögzíteni, kiemelkedő fotózási élményt ígérnek. A TECNO még nem közölte az új készülékek árát.

A mobilpiac dinamikáját tekintve érdemes megemlíteni, hogy a hajlítható kijelzős mobilok terén a Samsung elvesztette piacvezető pozícióját a Huawei javára. A Counterpoint Research szerint a Huawei 257 százalékkal tudta növelni az eladásait, köszönhetően a csak a kínai piacon kapható, de ott nagyon jól teljesítő, immár 5G képes Huawei Mate X5-nek. A Samsung részesedése a globális piacon a tavalyi első negyedév 58 százalékáról 23 százalékra csökkent a 2024-es év hasonló időszakában.

Ez a változás jelzi, hogy a mobilgyártók közötti verseny egyre inkább fokozódik, és a TECNO is igyekszik innovatív megoldásaival kitűnni a tömegből. Az újrahasznosított kávézaccból készült hátlapja egyértelműen a fenntarthatóság és a környezettudatosság felé tett lépés, amely a mobiltelefon-iparban is egyre fontosabb szemponttá válik.