A Szupercsapat! nyerte az Év Haladó Társasjátéka díjat

A 2023-as Év Haladó Társasjátéka díjat a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte el, ami annak ellenére, hogy haladó kategóriába sorolták, már alsós gyerekekkel is könnyedén játszható. A játék egyszerűsége ellenére felveti a kérdést, hogy mi tesz egy társasjátékot haladónak, de mielőtt erre választ adnánk, nézzük meg közelebbről magát a játékot.

A Szupercsapat! 2024-ben jelent meg, és a Board Game Expón volt lehetőségünk kipróbálni. Akár egyedül, akár nyolcan is játszható, a játékidő pedig nem változik a játékosok számától függően. A cél egy szupercsapat összeállítása hét vagy nyolc kör alatt, hogy legyőzzük az ellenfeleinket, akik bohócokból, kisállatokból vagy szörnyekből állhatnak.

A játékban mindenki ugyanazzal a kezdő paklival indul, amely különböző erősségű karaktereket tartalmaz. Az első játékos kijátszott lapja megszerzi a győzelmet jelképező zászlót, amit az ellenfélnek kell megszereznie, vagy legalábbis egyenlővé tennie az erősségét. A zászló a kör végén azé a játékosé, akinek a lapjai erősebbek.

A játékmenet során új kártyákat húzunk, és stratégiát kell kialakítanunk, hogy milyen kombinációkat rakunk össze. Döntenünk kell, hogy kockáztatunk-e, vagy biztosra megyünk, és hogy milyen speciális képességű karaktereket választunk. A játék során gyakran húzunk kártyát, ami jutalomként is szolgál, de egyben stresszforrás is lehet.

A győzelem nem csak a paklik elfogyásával érhető el, hanem akkor is, ha az ellenfél kispadja megtelik, vagyis túl sok kártyáját győztük le. A játék során fontos a pakli optimalizálása, és figyelni kell, hogy ne legyen túl sok és túl sokféle kártyánk.

A Szupercsapat! szerencsefaktora magas, mivel a kártyapaklikból véletlenszerűen húzunk, és a paklinkat is véletlenszerűen keverjük meg. Ennek ellenére a gyors játékmenet és a visszavágó iránti vágy ellensúlyozza ezt a hátrányt.

A játékhoz egy Strandkupa alcímű társjáték is megjelent, amely új karaktereket és képességeket hozott, és a két játékot külön-külön, illetve együtt is lehet játszani. A társasjátékok ára körülbelül 15 ezer forint, ami egy kártyajátékért nem kevés, de a játék szinte bárkivel élvezhető.

A Szupercsapat! díjnyertes státusza felveti a kérdést, hogy a Kennerspiel des Jahres kategória valóban a komplexebb játékoknak szól-e, vagy inkább a családi játékok felé nyitottak. Korábban a Catan telepesei vagy a Ticket to Ride nyerte el az Év Játéka díjat, amelyek hosszabb és összetettebb játékok voltak. A haladó kategória bevezetése óta azonban a komplexebb társasok átkerültek ide, míg az Év Játéka gyakran népszerű családi vagy partijátékokat díjaz. A Szupercsapat!-tal azonban úgy tűnik, a díjazók szórakoztató, de kevésbé összetett játékot választottak az év haladó játékának.