A Fedél Nélkül díjátadója: Fókuszban az otthontalanság és a mélyszegénység

A Fedél Nélkül utcalap 18. alkalommal adta át az Év Alkotása díjait, amelyekkel a mélyszegénységben élő és otthontalan alkotók művészetét ismerik el.

A díjátadóra 2024. április 15-től egy hónapon át tartó közönségszavazás keretében került sor, amely során a LOUPE Színházi Társulás tagjai, köztük Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Sodró Eliza és Ullmann Mónika adták elő a versenyző műveket a Fedél Nélkül Facebook oldalán.

Bencsik Panna, a Fedél Nélkül művészeti koordinátora elmondta, hogy a Menhely Alapítvány kiadásában működő utcalap 2004 óta szervezi a művészeti pályázatot, amelyre otthontalan és hátrányos helyzetű alkotók jelentkezhetnek. A pénzdíjakat lakossági adományokból finanszírozzák.

A művészeti vezető hozzátette, hogy az archívumukban jelenleg 460 alkotó több mint 12 ezer művét őrzik, amelyeket folyamatosan publikálnak, és a kiadói tevékenységük révén már kilenc kötet jelent meg a Fedél Nélkül Könyvek sorozatban. Az Év Alkotása Díjátadó keretében egy szakmai zsűri választja ki a legjobbakat az előző évben beadott pályaművek közül.

Bencsik Panna kiemelte, hogy a díj létrehozásának célja, hogy felhívják a többségi társadalom és a művészeti szféra figyelmét az alkotókra, valamint az otthontalanság és a mélyszegénység problémáira.

Az Év Alkotása Díjas művek listája:

Szakmai különdíjak:

  • Ádám Orsolya Mária: Csokonai paródia, A kenyérhez
  • Ádám Orsolya Mária: Szenvtelenség
  • KIES: Tévúton
  • Reno: Pipacs és háború
  • Kovács Béla: Cím nélkül

Közönségdíjasok:

  • Vers - Németh Anikó Ködmadár: Azt kéne...
  • Próza - ( ~ odorik ~ ): A kis herceg és a róka
  • Kép - Joe Taylor Zoltán: Cím nélkül

A zsűri elnöke Fekete András volt, az irodalom szekciójában Bódis Kriszta, Garaczi László, Grancsa Gergely és Németh Gábor, a képzőművészetért pedig Eifert János, Gosztola Kitti, Puszt Zsófia és Tarr Annamária felelt.

A nyertes alkotásokat a Fedél Nélkül június 13-i lapszámában ismerhetik meg a lap olvasói, az esemény főtámogatója pedig a NIOK Alapítvány Stronger Roots programja volt.