Egy régió a háború szélén – A Dél-kínai-tenger konfliktusa

Évek óta fokozódik a feszültség a Fülöp-szigetek és Kína között a Dél-kínai-tenger feletti ellenőrzés miatt, ami a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát érintő konfliktusban könnyen háborúhoz vezethet. A térség jelentősége vitathatatlan, hiszen a "Kelet kapujának" is nevezett Dél-kínai-tengeren haladnak át a világ legforgalmasabb kereskedelmi útvonalai, és a tengerfenék gazdag nyersanyagkészleteket rejt.

Kína a gazdasági és katonai felemelkedésével az egész Dél-kínai-tenger területét magának követeli, és a vitatott hovatartozású területeken különféle bázisokat létesített. A Fülöp-szigetek és Kína közötti viszonyban a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy minden eddiginél nagyobb a szakadék.

A Fülöp-szigetek belpolitikája is befolyásolja az ország külpolitikáját, ahol az aktuális elnök álláspontja döntően határozza meg a Pekinggel való viszonyt. Az előző államfő, Rodrigo Duterte közeledett Kínához, azonban a 2022-es elnökváltás után érezhető változás következett be, és a két ország közötti távolodás jelei mutatkoznak.

A konfliktus idősíkján számos jelentős esemény történt, többek között a két ország parti őrségének hajói közötti incidensek, vízágyúkkal történő támadások, és a kínai parti őrség legnagyobb hajójának a térségbe vezénylése.

A Dél-kínai-tenger feletti ellenőrzésért folyó vita már évtizedek óta húzódik, és Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomra kerülése óta Kína egyre erélyesebben érvényesíti területi igényeit. A Fülöp-szigetek az ENSZ Tengerjogi Egyezményének hágai választott bíróságához fordult, amely 2016-ban igazat adott nekik, de Kína nem ismeri el a döntést.

Az Egyesült Államok szerepe is kérdéses, hiszen egy esetleges háborús konfliktus esetén Washington segítséget nyújthatna szövetségesének. Az amerikai és a Fülöp-szigeteki kapcsolatok története hosszú, és több megállapodás is született a két ország között, mint például a Kölcsönös Védelmi Egyezmény és a Megnövelt Védelmi Együttműködési Megállapodás (EDCA).

A jövőre nézve több forgatókönyv is lehetséges, beleértve az alacsony intenzitású, állandósult feszültséget, a kompromisszumos megoldást, az eszkalációt az Egyesült Államok közvetlen részvétele nélkül, vagy éppen azzal. Kína és a Fülöp-szigetek eltökéltsége a konfliktusban könnyen gyújtópontja lehet valami sokkal súlyosabbnak a Dél-kínai-tengeren.