Zelenszkij: Életekbe kerül, hogy nem használhatnak amerikai fegyvereket Oroszország ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Guardiannek adott interjújában kifejtette, hogy életekbe került az a korlátozás, amely megtiltja az Amerikától kapott fegyverek használatát Oroszország területén belüli célpontok ellen.

Zelenszkij szerint Ukrajna eddig nem használhatta az amerikai fegyvereket Oroszország területén belül, de múlt csütörtökön, hosszas lobbizás után, engedélyt kaptak néhány kis hatótávolságú fegyver bevetésére, kizárólag Harkiv környékén. Azonban a nagyobb ütőképességű rendszereket továbbra sem vethetik be a határaikon túlra.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy különösen fontos lenne a nagyobb hatótávolságú fegyverek használata most, amikor Harkiv városát támadja az orosz hadsereg. Harkiv közel fekszik az orosz határhoz, és a túloldalról a támadók kényelmesen elérik a védekező ukrán vonalakat. Zelenszkij szerint a Kreml erői kinevetik Ukrajnát és „vadásznak” az ukrán népre. „Szerintem néha csak röhögnek ezen a helyzeten” – tette hozzá Zelenszkij.

Zelenszkij üzenete az Egyesült Államok felé egyértelmű: „Jobban kell hinnie bennünk”. Hozzátette, hogy Ukrajnának válaszolnia kell az agresszióra, mert Oroszország csak az erő nyelvét érti. Az ukrán elnök szerint nem Ukrajna az első, és nem is az utolsó célpont, amelyet Oroszország fenyeget. „Higgyenek nekünk, muszáj reagálnunk. Semmi másból nem értenek [az oroszok], csak az erőből” – mondta az ukrán államfő.

Az elmúlt hét folyamán Oroszország irányított bombákkal legalább 25 civilt ölt meg Harkivban. Ettől függetlenül Ukrajnának nem engedélyezték, hogy Oroszországba lőjön. Zelenszkij szerint elegendő konvencionális fegyverrel sem rendelkezik ahhoz, hogy felszerelje velük az oroszok kiszorítására bevethető tartalékdandárokat.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a háborútól megkímélt nyugati országok prioritásai eltérők, emiatt érthetően nem képesek azonosulni az ukrán állásponttal, amely létérdeknek tekinti a támogatások minél előbbi beérkezését. Az ukránoknak az időhöz fűződő viszonyát egy plasztikus példán át vázolta fel: „Ha nem érsz le egy percen belül a bunkerbe, meghalhatsz. Ezért van az, hogy teljesen más az időhöz való hozzáállásunk.”

Zelenszkij azt is elmondta, hogy irreális volna az oroszokkal való tárgyalásokra hagyatkozni, lévén, hogy még egy békeszerződés is csapdának bizonyulhat. Meglátása szerint Vlagyimir Putyin ugyanis bármikor felrúghatja azt, nem lehet benne megbízni.