Zalaszabari élménypark: 6 milliárd forintos állami támogatás a megszerzésre

A Magyar Turisztikai Ügynökséghez tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. hatmilliárd forintot biztosít az Erzsébet-táborokat üzemeltető alapítványnak a zalaszabari élménypark megvásárlására.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány beszámolója szerint a Kisfaludy 2030 Zrt. hatmilliárd forintot biztosít az élménypark megvásárlására, amely korábban egymilliárd forintos állami támogatást is kapott a létesítmény megvalósításához. Az alapítvány 2023-ban, titokban szerezte meg a Kis-Balatonhoz közeli területet, majd az idén a nagyközönség elől elzárta. A 400 méter hosszú hullámvasutat, amely a park egyik fő látványossága volt, Rogán Antal és Guller Zoltán, a turisztikai ügynökség akkori vezérigazgatója, jelenleg az MTÜ igazgatóságának elnöke adta át 2019-ben.

A beszámoló szerint az 5 milliárd 977 millió forintos vételárat 2025-ig kell kiegyenlíteni, amelyből tavaly már 1 milliárd 392 milliót kifizettek. Az ingatlant Szabadics Zoltántól, a Zobori Élménypark alapítójától, a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnökétől vásárolták meg. Szabadics cége, a Zobori KalandoZoo Kft. továbbá 376 millió forintért adományozta az élménypark eszközeit az alapítványnak.

Az alapítvány korábban azt közölte, hogy az élménypark Erzsébet-táborként a rászoruló, többek között súlyosan beteg gyerekek élményterápiás rehabilitációjának ad helyet. A táborban veleszületett szívbetegséggel, reumatológiai problémával élő és daganatos betegségből gyógyult gyerekek is megfordultak, és a különlegessége az volt, hogy a gyerekek egészséges társaikkal együtt játszhattak.

Azonban felmerül a kérdés, hogy miért a turizmus fejlesztését célzó programból finanszírozták a terület megvásárlását, amikor a terület már nem kapcsolódik a turizmushoz. Az MTÜ-től erre a kérdésre nem érkezett válasz a cikk megjelenéséig.

Vadai Ágnes, a 24.hu cikke alapján, Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte meg arról, hogy az állami támogatással megépült élménypark valós értéken került-e új tulajdonosához. A legfőbb ügyész a kérdést feljelentésként értékelte, így a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda fogja azt elbírálni.