A XIV. Bujtor István Filmfesztivál előzetese

A Bujtor István Filmfesztivál idén is izgalmas programokkal és kiváló filmekkel várja a látogatókat. A versenyprogramba 85 alkotás került be, és a fesztivál számos kísérő rendezvénnyel, köztük Ötvös Csöpi filmekkel és sztárvendégekkel gazdagítja a kínálatot.

A XIV. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába 117 benevezett alkotásból 85 került be, amelyek a Bujtor István-díjért versengenek. A filmeket május 1-jén zárt nevezési idő után válogatta ki az előzsűri. A versenybe került filmek között 36 dokumentumfilm, 34 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 3 animációs film és 12 versfilm található.

A fesztivál a Bujtor Balázs rendőr Zsigulijának felvezetésével kezdődő A nagy csinnadratta rendezvénnyel nyit, ahol a filmsztárok és alkotók a rajongók gyűrűjében vonulnak fel. A sajtótájékoztatón Lutter Imre fesztiváligazgató, Bujtor Judit, Manninger Jenő keszthelyi polgármester, Koltai Róbert és a Magyar Hollywood Tanács vezetői is részt vettek.

A közönség a versenyfilmek felét Keszthelyen tekintheti meg augusztus 22. és 25. között, ahol pódiumbeszélgetések és személyes zsűrikonzultációk is lesznek. A színészek között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Zsótér Sándor, Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert.

Az Ötvös Csöpi filmek, mint A Pogány Madonna és a Csak semmi pánik, különösen nagy érdeklődésre számíthatnak, ahol L. Dézsi Zoltán újságíró beszélget a díszvendégekkel és a sztárszínészekkel. Manninger Jenő polgármester szerint a filmfesztivál hosszú távú tervek része, és Keszthely kulturális gazdagságát hivatott bemutatni.

Bujtor Judit, a rendező özvegye kiemelte, hogy a Tihanyi Szabadtérik Játékokkal együttműködve a fesztivál életben tartja Bujtor István alkotásait és értékeit. A szabadtéri programokon Király Viktor, a Mystery Gang, Huzella Péter és DJ Dominique lép fel, és több tucat rockabilly zenekar is színpadra kerül.

A gasztronómiai kínálatban Bujtor István és Bud Spencer kedvenc ételeit is felvonultató Csöpi Pontok lesznek, melyeket telefonos applikáción keresztül is megtalálhatnak a látogatók. Két kiállítás is várja az érdeklődőket: a Bujtor Emlékkiállítás és a Magyar Hollywood Tanács Oscar-díjasokat ünneplő tárlata.

A zsűri elnöke Ferenczi Gábor, aki a zsűri munkáját és értékelési szempontokat ismertette. A zsűri tagjai között olyan neves személyiségek vannak, mint Bunyik Béla, Kalász József, Lutter Imre, Stork Natasa és Wiegmann Alfréd. Horváthné dr. Fekszi Márta és Bokor Balázs a Bujtor Filmfesztivál partnerkapcsolatáról és a díjakról beszéltek.

A fesztivál célja Bujtor István szellemi örökségének folytatása, a társadalmi folyamatok filmes megjelenítése és a vidámság, nosztalgia képviselete. A hivatalos versenyprogram filmjeit június 1-jétől a filmfesztivál oldalán is megtekintheti a közönség.