Régóta vártunk egy igazi vitára, de ez nem volt az

Senki nem nyomott le senkit, elmaradt a konfliktus, de ebben a formában, a vita keretei szerint nem is lehetett ütköztetni az érveket, és valójában egyik szereplő sem próbálta igazán feszegetni a határokat. Egy politikai színpalettát láthattunk, amelyen többé-kevésbé mindenki felmondta a legfontosabb kampányüzeneteit.

Csütörtök este lezajlott a köztelevízióban a Várkert Bazárba szervezett európai parlamenti listát állító pártok jelöltjeinek vitája, ahol a Kutyapárt és a Második Reformkor kivételével többnyire a listavezetőket küldték a pártok. A vitát hosszú hetek szervezése és ide-oda üzengetése előzte meg, és ilyen nyilvános vitához hasonló nem volt már 18 éve.

Kovács János, a PegaPoll vezető elemzője szerint a vitaműsor leginkább a választói benyomásokra gyakorolt hatása miatt lehet érdekes, mivel az időkorlát miatt a valódi csörték és mély szakpolitikai tartalmak helyett a megjelenés, a beszédstílus, a fő üzenetek megválasztása, valamint a vita dinamikája került előtérbe. A résztvevők egymástól nem kérdezhettek, nem reagálhattak, így a vita inkább monológok sorozatára hasonlított.

A lényeg a mandátumok száma volt, és a pártok célja elsősorban a már meglévő szavazóik mozgósítása, másodsorban a preferenciájukban vagy részvételi hajlandóságukban ingadozó választók számára a részvételhez és támogatáshoz szükséges impulzus megadása.

Deutsch Tamás fegyelmezett, de kockázatkerülő volt

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője a kormánypárti kommunikációs stratégiának megfelelően a háború vagy béke, a külföldi befolyás vagy szuverenitás kérdéseit helyezte középpontba.

Dobrev Klára az ellenzéki keménymaghoz beszélt

Dobrev Klára, az ellenzéki keménymaghoz szólva, a vitának helyszínt biztosító állami televíziót is támadta, és nyomást gyakorolt Magyar Péterre, hogy fogadja el egy másik, kereskedelmi televízió meghívását.

Donáth Anna beszorult, kihagyta a lehetőséget

Donáth Anna, a Momentum listavezetője több témát is előhozott, de kommunikációsan beszorult Magyar Péter és Dobrev Klára közé, ráadásul a fiatalok generációs érdekképviseletének témáját is elvette tőle a Második Reformkor jelöltje.

Nem emelkedett ki Magyar Péter

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke összeszedetten és magabiztosan szerepelt, de nem emelkedett ki a tapasztaltabb politikusok közül. Magyar Péter korábban jelezte, hogy mandátumot szerezve sem szeretne az EP-ben dolgozni, hanem Magyarországon folytatná tevékenységét 2026-ig.

Leginkább Ungár Péter beszélt ki a kórusból

Ungár Péter, az LMP listavezetője az őszinteség, tisztelet, jóindulat, illetve a szakmai alapokra helyezett vita fontosságát hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter tükörkampányt folytatott

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője vehemensen támadta a kormányt, saját példákat hozva arra, hogy a Fidesz minden kampányígéretének az ellenkezőjét valósítja meg.

Csak Róna Péter vetette fel az alkotmányozási kérdést

Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok listavezetője az alkotmányozási kérdést is elővette, kijelentve, hogy a jelenlegi Alaptörvény szerinte nem feleltethető meg az uniós jogrendszernek.

Toroczkai László harmadikutas alternatívát kínált

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnök-listavezetője a „harmadikutasság” jegyében fésülte össze a kormánypártokat a baloldali ellenzékkel.

A Kutya Párt jelöltje nem volt komolyan vehető, de vicces sem

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője, Tóth Imre teljesítménye nehezen értékelhető volt. A párt listavezetője azonban Le Marietta, aki összesen 9 jelölttel vágnak neki a választásnak.

Új információk a választási rendszerről

A június 9-én tartott választáson az Európai Unió parlamentjébe választunk képviselőket. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ahol a képviselők többsége a nagy pártcsaládok tagja. A Fidesz képviselői jelenleg függetlenként dolgoznak, mivel 2021-ben kiléptek az Európai Néppártból. A választási rendszer zárt listás, és csak azok a pártok kaphatnak mandátumot, amelyek elérik az 5 százalékos küszöböt.

Összesen 11 magyarországi párt gyűjtötte össze a listaállításhoz szükséges aláírásokat, és a szavazólapokon a pártok sorrendben így szerepelnek majd: Megoldás Mozgalom, LMP – Zöldek, DK – MSZP – Párbeszéd, Második Reformkor, Mindenki Magyarországa Néppárt, Momentum Mozgalom, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisza Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk. A Blikk.hu-n követhető volt a vita, amelynek során a résztvevők nem tudtak egymásra reagálni, így a vita inkább csaknem két évtizede hiányzó műfaj újra megjelenésének tekinthető.