UniCredit enyhítést kapott az oroszországi perben

Egy orosz bíróság enyhítette az UniCreditre vonatkozó korlátozásokat egy meghiúsult gázprojekt miatt ellene zajló perben, lehetővé téve az olasz bankcsoport számára, hogy orosz államkötvény-állományát ajánlja fel biztosítékként.

A szentpétervári választottbíróság május közepén hozott döntést, amely értelmében 462,7 millió eurónyi értékpapírt, ingatlant és számlákat, valamint az oroszországi leánybank érdekeltségébe tartozó UniCredit Leasing és UniCredit Garant részvényeinek 100%-át lefoglalták. Az UniCredit a német Linde számára egy oroszországi gázfeldolgozó üzem építésére vonatkozó szerződés egyik hitelezője volt, amelyet a nyugati szankciók következtében felmondtak.

A vagyonelemek zárolása után az UniCredit orosz egysége megállapodást kötött a felperes RusChemAlliance bankkal. Az egyezség értelmében az UniCredit a korábban zárolt vagyontárgyak helyett az orosz OFZ állampapírok mintegy 50 milliárd rubel értékű állományát ajánlotta fel biztosítékul. A bíróság szerint ez arányos a követeléssel, figyelembe véve, hogy a kötvények értéke változhat a piaci tényezők hatására.