Amerikai tüzérségi lőszergyár nyílik Texasban, miközben feszültség nő az USA és Oroszország között

Az Egyesült Államok Texas államban új tüzérségi lőszergyárat nyitott, amelynek elsődleges célja az, hogy Ukrajna védekező háborúját támogassa lőszerutánpótlással. A Business Insider információi alapján az új üzem beindításával együtt is jelentős lemaradásban van az amerikai gyártóképesség az oroszokéhoz képest.

Az újonnan megnyílt gyár, amely Dallas közelében helyezkedik el, képes lesz havi 30 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer előállítására. A gyártást a General Dynamics vállalat végzi, mely technológiát használ a török Repkon fegyvergyártó cégtől is.

Az Egyesült Államok célja, hogy 2025-re elérje a havi 100 ezer tüzérségi lőszer gyártását, de jelenleg még nem tudják ezt a számot produkálni. Az Ukrajna elleni invázió előtt az amerikaiak havi 14 ezer lőszert gyártottak, amit a pennsylvaniai két meglévő gyárral együtt 36 ezerre sikerült növelniük. Az új gyártókapacitás bevezetésével ez a szám most 66 ezerre emelkedett, ami azonban még mindig jelentősen elmarad a kitűzött 100 ezres céltól.

A NATO hírszerzési adatai szerint Oroszország havi 250 ezer tüzérségi lőszert gyárt különböző kaliberekben, és ezt az Iránból és Észak-Koreából származó importált lőszerrel is kiegészítik.

A feszültség tovább nőtt, miután Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke blogbejegyzésében reagált arra a sajtóinformációra, hogy Amerika engedélyezte fegyvereik használatát Oroszország területe ellen, legalábbis részlegesen. Medvegyev azzal vádolta meg a NATO-t, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek indításában ők is részt vesznek, ami szerinte nem „katonai segítségnyújtás,” hanem a háborúban való, nyílt részvétel. Az orosz vezető fenyegető hangnemben ígérte meg, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni a NATO fegyvereit, az indításhoz használt felszereléseket, illetve azokat a katonákat, akik a fegyvereket indítják, akár Ukrajna területéről, akár más országok területéről.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy a nyugati vezetők tévednek, ha azt gondolják, hogy Oroszország nem fog atomfegyvert használni, és figyelmeztetett, hogy a konfliktus hamarosan átlépheti a legutolsó fázisba. Az orosz politikus korábban is fenyegetőzött a NATO-val szemben, de ezúttal más orosz vezetők is hasonló véleményeket fogalmaztak meg.