Tisza-tavi rekord: Hatalmas tükörpontyot fogtak

Három fiatal horgász, Tanyi Ádám, Balla Zoltán és Konczlik Krisztián, új rekordot állítottak fel a Tisza-tavon, miután egy 25,35 kilós tükörpontyot fogtak ki az International Wild Carp Challenge horgászversenyen.

A debreceni Tanyi Ádám, a szentesi Balla Zoltán és a kaposvári Konczlik Krisztián egy horgászközösségen keresztül ismerkedtek meg, majd tavaly ősszel alakították meg hármas csapatukat. A Behúzós, pontyfogó horgászversenyen vettek részt, ahol a kisorsolt helyük egy csónakkal megközelíthető kis szigeten volt. A verseny előtti napon elfoglalták táborukat, majd másnap reggel kezdték meg a terep feltérképezését radarral, tapogató rúddal és talajmintavevővel.

A verseny során a csapat a második éjszaka kifogta a verseny addigi legnagyobb halát, egy 29,32 kilós tőpontyot. Két nap múlva ugyanezt a halat egy másik csapat ismét kifogta, ekkor már 15 dekával nehezebben.

A fiatalok türelmes horgászatukkal végül elértek egy jelentős eredményt. Egy újonnan debütált csalival, az Aim Angling halas bojlival, csilis-juharszirupos ízesítéssel sikerült megfogniuk a rekordhalat. A 25,35 kilós tükörpontyot korábban még senki sem fogta ki a Tisza-tóból, ami különlegessé teszi a fogást.

A csapat horgászati módszere a türelemre és a precíz előkészületekre épül. Akár 48 órán keresztül is képesek a szereléket a vízben hagyni anélkül, hogy hozzáérnének, és bíznak a választott bojli hatékonyságában. A rekordhal fogása még jobban összekovácsolta őket.

A behúzós módszer lényege, hogy a szereléket nem dobálják be, hanem vízi járművel viszik ki és helyezik el a vízben, ami lehetővé teszi a nagyon pontos horgászatot.