Új japán bálnavadász anyahajó a vizeken

A Kyodo Senpaku cég bejelentette, hogy vízre bocsátották a 48 millió dolláros Kangei Maru nevű új bálnavadász anyahajójukat, amely még hatékonyabban képes lesz a bálnák vadászatára.

A CNN szerint a Hideki Tokoro által vezetett vállalat büszke az új hajójukra, amely idén már anyahajó-stílusban fogja folytatni a bálnavadászatot. Tokoro elmondása szerint a fogások mellett különösen a hajóra is nagy büszkeséggel tekintenek. A 113 méter hosszú és 9300 tonnás Kangei Maru a korábbi Nisshin Maru hajót váltja fel, amelyet az aktivisták úszó mészárszéknek neveztek. Az új hajó a legmodernebb drónokkal van felszerelve, amelyek akár 100 kilométeres távolságot is képesek megtenni, hogy értesítsék a kisebb hajók legénységét a levadászandó bálnákról.

Az aktivisták aggodalmukat fejezték ki a hajó nagy teljesítménye miatt, amely 13 ezer kilométeres hatótávolsággal és 60 napos hajózási képességgel rendelkezik, ami szerintük azt jelenti, hogy Japán már az északi vizeken túl is vadászhat a bálnákra. Paul Watson veterán bálnavadászat ellenes aktivista szerint Japán sosem mondott le bálnavadászati ambícióiról.

Tokoro szerint a bálnák a tápláléklánc csúcsán állnak, és az emberekkel versenyeznek azáltal, hogy olyan tengeri élőlényeket esznek, amelyeknek más halakat kellene táplálniuk. Véleménye szerint a bálnák selejtezése hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának megőrzéséhez.

A tengervédelmi csoportok és tudósok azonban rámutattak, hogy a bálnák fontos szerepet játszanak a klímaválság kezelésében, mivel képesek megkötni és tárolni a bolygót melegítő szén-dioxid-kibocsátást, így tiltakoznak az óceán egyik legfenségesebb élőlényének lemészárlása ellen.