Turbulencia okozta balesetek a légi közlekedésben

Az utóbbi napokban több légi közlekedési baleset is történt turbulencia következtében, amelyek közül az egyik a Turkish Airlines Isztambulból Izmirbe tartó járatát érintette.

A Turkish Airlines Airbus A321-es típusú repülőgépe váratlanul turbulenciába került, és a kapitány még figyelmeztette az utasokat és a személyzetet, azonban egy utaskísérő nem tudta időben bekapcsolni a biztonsági övét. A gép hirtelen zuhanása következtében az illető a mennyezetnek csapódott, majd a padlóra esett, és gerinctörést szenvedett. Ebben az esetben rajta kívül más nem sérült meg.

Nem ez volt az egyetlen incidens a közelmúltban. A Qatar Airways egyik Dohából Dublinba tartó járata is turbulenciába keveredett Törökország felett, ahol tizenkét ember megsérült. Egy másik esetben, egy brit férfi életét vesztette a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járatán bekövetkezett súlyos turbulencia következtében.

A kutatók szerint a klímaváltozás következtében a turbulenciák gyakoribbá váltak, és előrejelzések szerint a súlyos turbulenciás esetek száma a következő évtizedekben akár meg is kétszereződhet vagy megháromszorozódhat.