560 000 000 ember érzékeny adatai szivárogtak ki: hackertámadás érte a Live Nationhöz tartozó Ticketmastert

Félmilliárd dollárért kínálják egy hackerfórumon a világ egyik vezető jegyértékesítő cégétől, a Live Nationhöz tartozó Ticketmastertől ellopott adatokat a ShinyHunters hackerei.

A Live Nation, a világ vezető promótercége, nemrégiben került az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának célkeresztjébe versenykorlátozó magatartás miatt, és most egy újabb kihívással kell szembenéznie: egy hackertámadással, amelyet a ShinyHunters nevű hackercsoport hajtott végre.

A Cyberdaily és a HackRead portálok beszámolói szerint a hackercsoport 560 millió Ticketmaster-ügyfél érzékeny adatait tulajdonította el. Az ellopott adatok között szerepelhetnek nevek, címek, e-mail-címek, telefonszámok és rendelésekkel kapcsolatos részletek. Az adatok összmérete 1,3 TB, és a hackerek 500 millió dollárért kívánják értékesíteni őket egy hackerfórumon.

A Hackread és a BBC információi alapján a hackerekhez "részleges" fizetési adatok is kerülhettek, mint például a bankkártyaszámok utolsó négy számjegye vagy a lejárati dátumok, és egyes esetekben hitelkártya adatok is.

Amennyiben a fenti adatok valóban illetéktelen kezekbe kerültek, a kiberbűnözők felhasználhatják azokat személyiséglopásra, pénzügyi csalásokhoz és további kiberbűveletekhez.

A Ticketmaster részéről még nem érkezett hivatalos közlemény az esettel kapcsolatban. Azonban az ausztrál belügy az ABCNews szerint megerősítette a kibertámadás tényét, és közölte, hogy együttműködnek a TicketMasterrel a helyzet kezelése érdekében. Az ausztrál kormány mellett az FBI és a Nemzeti Kiberbiztonsági Hiavatal is felajánlotta segítségét a probléma megoldásában.

A BreachForums weboldalon (hackerfórumon) egy hirdetést tettek közzé néhány, állítólag a betörés során szerzett adatmintával. Kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hackerek fenyegetése akár alaptalan is lehet, de az ausztrál hatóságok megerősítették, hogy vizsgálatot folytatnak.

Novemberben is állítólag kibertámadás történt, ami miatt problémák adódtak Taylor Swift Era turnéjára szóló jegyek értékesítésével. A hónap elején az amerikai szabályozó hatóságok beperelték a Live Nationt, a Ticketmaster anyavállalatát, azzal vádolva a szórakoztatóipari óriást, hogy illegális taktikákat alkalmaz az élőzenei ipar feletti monopólium fenntartása érdekében. A brit igazságügyi minisztérium keresete szerint a cég gyakorlata távol tartotta a versenytársakat, és magasabb jegyárakat, valamint rosszabb szolgáltatást eredményezett a vásárlók számára.