Tiborcz István nem tud hibázni

A miniszterelnök vejének zászlóshajó cége, a BDPST Zrt. éves beszámolójában szokás szerint ezúttal is repkednek a milliárdok, amit legfőképp a kapcsolt vállalkozásoktól kapott osztalékoknak köszönhet.

A BDPST Zrt. értékesítésből 120,5 milliárd forint bevételt realizált tavaly, ami jelentős növekedést jelent az előző évi 78,9 milliárd forinthoz képest. Viszont az üzemi tevékenysége 2,3 milliárd forint veszteséget hozott. A pénzügyi műveletek azonban pozitív eredményt hoztak, hiszen osztalékbevételként 9,7 milliárd forintot, míg kapott kamatként 3,6 milliárd forintot könyvelhetett el a társaság, ami ellenére csak 3 milliárd forintos pénzügyi kiadás merült fel.

Ez a pénzügyi manőverezés végül 8,8 milliárd forintos tiszta nyereséget eredményezett a BDPST Zrt. számára, bár ez az összeg jelentős csökkenést jelent az előző évi 21,6 milliárd forintos nyereséghez és a két évvel ezelőtti 12 milliárd forintos nyereséghez képest. Tiborcz István döntése értelmében a cég nem vett ki osztalékot, így a tulajdonosok – közülük 76 százalékos tulajdoni része van a miniszterelnök vejének – úgy döntöttek, hogy eredménytartalékban hagyják a teljes profitot, amelynek összege közel 40 milliárd forint.

Fontos megjegyezni, hogy a BDPST Zrt. ötödik éve nem fizet társasági adót, mivel a jogszabályok alapján elszámolható növelő és csökkentő tényezőkkel lenullázzák az adóalapot. Ilyen csökkentő tényező például a kapott osztalék, ami jelentős összeget képvisel a cég számára. Továbbá a cég a kapcsolt vállalkozásaitól, a TRA Real Estates Kft. és a Dorottya Investments Zrt. részéről, műemléki beruházáshoz kapcsolódó adóalap-kedvezményt is átvett 1,5 milliárd forint értékben. A céges beszámolóból az is kiderül, hogy amint egy éve, úgy most is ugyanannyi volt a társaságiadó-fizetési kötelezettség: nulla forint.

A BDPST Zrt. bérköltségei is növekedtek, 195 millió forintra emelkedtek, ami 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az osztalék kérdése továbbra is fontos a BDPST-nél, mert a G7 cikksorozata feltárta, hogy tízmilliárdok folynak az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel cégbirodalmából Tiborcz István cége felé. A pénz útját a nyilvánosság elől osztalékelsőbbségi részvényekkel rejtették el, azaz olyan papírokkal, melynek birtokosai kis részesedéssel is igényt tarthatnak a nyereség nagy részére.