Telekom ügyfeleknek ingyenes lesz a 5G nyáron

A Telekom minden ügyfele számára ingyenesen elérhetővé teszi a 5G-s mobilhálózatot június és szeptember között, függetlenül az előfizetés típusától.

A Telekomnál 2023 nyarán, június 3-tól szeptember 15-ig minden ügyfél számára hozzáférhető lesz a 5G-s mobilhálózat, akár előfizetéses, akár feltöltőkártyás csomaggal rendelkeznek. A szolgáltatás igénybevételéhez szükség van egy 5G-képes készülékre, megfelelő díjcsomaggal és olyan fizikai vagy elektronikus SIM-mel, ami minimum 4G képes, valamint a hálózati lefedettségre is. Az érintettek a Telekom hálózati lefedettségét a cég weboldalán ellenőrizhetik.

A promóció keretében azonban nem mindenki csatlakozhat automatikusan a 5G hálózatra. A havidíjas előfizetőknek automatikusan, míg a Domino feltöltőkártyás ügyfeleknek a Telekom alkalmazásból történő aktiválást követően válik elérhetővé. A nem korlátlan adatkerettel rendelkező és a Domino feltöltőkártyás ügyfeleknek normál esetben havi 1600 forintos felár ellenében van lehetőségük a 5G használatára. A nyári akció során azonban ezek az ügyfelek is díjmentesen kapcsolódhatnak fel a gyorsabb hálózatra.

Fontos megjegyezni, hogy a nyári 5G-promóció nem érinti az adatkereteket, azok változatlanok maradnak, tehát az ügyfelek csak a meglévő adatkeretük terhére internetezhetnek. A Telekom a közelmúltban új, sajátmárkás 5G-képes készülékeket is piacra dobott, amelyekről korábban részletesen is írtunk.

A Magyar Telekom több mint négy éve kapcsolta be első 5G-s állomásait, és azóta nagyvárosi környezetekben jellemzően a C-sávban, vidéki régiókban pedig dinamikus spektrummegosztás (DSS) technológiával biztosítják az 5G-s hozzáférést. Idén nyártól lakosságszám-arányosan a kültéri lefedettség már a 67 százalékos is megközelíti, a Balaton környékén pedig már a 90 százalékok is meghaladhatja. Egyes visszajelzések szerint már most vannak olyan előfizetők, akik kizárólag 4G-s csomaggal rendelkeznek, de napok óta aktív az 5G-s hozzáférésük. Az újgenerációs hálózati hozzáférés alapesetben csak a "Gigaerős Korlátlan" mobilnetcsomagok előfizetői számára érhető el. A portál megjegyzi, az ingyenes 5G promóciónak jelentős szerepe lehet a hálózatoptimalizálás szempontjából is a kiugró forgalmi csúcsokat mutató nyári időszakban. A hálózatot június 3. és szeptember 15. között Budapesten, vármegyeszékhelyeken, több vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén teszik díjmentesen elérhetővé az ügyfeleknek. A Telekom idén is folytatja a több éves hálózatmodernizációs programját, melynek célja, hogy fenntartsa és fejlessze a szolgáltatás minőségét és a korszerűsítést.