Szijjártó Péter bűncselekménnyel vádolja az újságírót

Egy különös esemény során Szijjártó Péter külügyminiszter bűncselekménnyel vádolta meg Kaufmann Balázs 444-es újságírót, aki az orosz hekkertámadás részleteire volt kíváncsi. Szijjártó a vádakat azzal indokolta, hogy az újságíró olyan levelet hozott nyilvánosságra, amelyet nem neki írtak, és nem is kapott felhatalmazást a tartalmának közzétételére.

Az eset május közepén történt, amikor Kaufmann először szembesítette Szijjártót azzal a levéllel, amelyet állítása szerint nem minősített adatként kezeltek. Szijjártó azonban kijelentette, hogy a levél nyilvánosságra hozatala bűncselekmény, mivel az újságíró nem rendelkezett a közzététel jogával. Majdnem két héttel később, május 28-án a külügyminiszter ismételten bűncselekménynek nevezte a történteket, amikor több újságíró, köztük a Telex, a 24.hu és a 444 munkatársai is megkérdezték a hekkertámadásról.

Szijjártó Péter nem részletezte, hogy pontosan milyen bűncselekményről van szó, de a Telex jogászával, Bodrogi Beával történt konzultáció alapján több jogi lehetőség is felmerülhet. Az egyik a minősített adattal való visszaélés, amely azonban nem állja meg a helyét, mivel a levél nem tartalmazott minősített adatokat. Szijjártó nem is említette a minősített adatokat, így valószínűleg másra gondolhatott.

A levéltitok megsértése is felmerülhet, amely a büntető törvénykönyv szerint büntetendő, ha valaki illetéktelenül jut hozzá és teszi közzé a levél tartalmát. Azonban nincs arra utalás, hogy az újságírók hekkereket alkalmaztak volna az információk megszerzésére.

A forrásvédelem szintén fontos szempont, hiszen az újságírók kötelesek megvédeni forrásaikat. A sajtótörvény értelmében az újságírók jogosultak az információforrásaik kilétét titokban tartani, még bírósági és hatósági eljárásokban is. Csak abban az esetben kötelezhetők a forrás felfedésére, ha a bűncselekmény kinyomozásához elengedhetetlenül szükséges, és más módon nem pótolhatóak a bizonyítékok.

A 2022-ben kirobbant botrány során a Direkt36 a Telexen keresztül hozta nyilvánosságra, hogy az orosz hekkerek évek óta hozzáférnek a magyar külügy számítógépes rendszereihez. A 444 által közzétett belső levél is megerősítette a támadás megtörténtét, és hogy a külügy rendszerei kompromittálódtak. Szijjártó Pétert többször is megkérdezték az ügyről, de érdemi válasz helyett a külügyminiszter bűncselekményre utaló vádakkal reagált.