Sulyok Tamás kitüntette az izraeli nagykövetet

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére és ellenjegyzésével – állami kitüntetést adományozott Izrael magyarországi nagykövetének.

Az államfő május 16-án a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést ítélte oda Yacov Hadas-Handelsmannek, Izrael Állam magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének. A kitüntetést a magyar–izraeli politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint a magyarországi zsidóság érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként kapta meg.

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a magyar állam által adományozható kitüntetés, a Magyar Érdemrend egyik fokozata. 2011 óta adományozzák, korábbi megfelelője a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje. Az érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik akár a kultúra, akár a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi értékek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytattak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az érintett miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett.