Rogán örökös találmányhasznosítási díja

Van egy cég, a Mobilsign, amely évente több száz millió forintot fizet ki Rogán Antalnak, a Fidesz politikusának, egy 2016-os elektronikus aláírás szabadalmáért, amit ő harmadik feltalálóként jegyez.

A találmányhasznosítási díj már a 2017-es vagyonnyilatkozatban is megjelent, és kiderült, hogy ez nem egyszeri összeg, hanem éves díjazás formájában kerül kifizetésre. Rogán Antal a vagyonnyilatkozatában eddig összesen 1,3 milliárd forintot jelentett be találmányhasznosítási díjként. Ez a díjazás különösen hasznos volt a politikus számára, amikor hivatalos jövedelme és a helikopterezése közötti ellentmondásokat kellett magyaráznia.

A Mobilsign cég számára jelentős kiadást jelent Rogán évi díja, amely egyes években a cég teljes bevételének több mint felét tette ki. Rogán a legutóbbi vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy 2023-ban havi 17 millió forintot kapott a cégtől, ami a cég tavalyi 660 millió forintos bevételének közel harmadát jelenti. Ez az összeg egyenértékű a cég 13 alkalmazottjának teljes bérköltségével.

Rogán találmányi díjának mértéke még a cég adózott eredményét is meghaladja. A három feltaláló közül Rogán kívül senki sem részesül hasonló mértékű díjazásban. Lengyel Csaba 2017-ig volt a cég tulajdonosa, Csik Balázs pedig jelenleg is 100%-os tulajdonos. Csik Balázs osztalékot is vesz fel a cégből, az elmúlt négy évben összesen 223 millió forintot, ami jelentősen elmarad Rogán találmányhasznosítási díjától, amely majdnem ötszöröse ennek az összegnek. A cégadatok szerint az adózott eredmény 2023-ban 118 millió forintról 89 millió forintra csökkent, és ebből 88 millió forintot osztalékként kifizettek.

A MobilSign Kft. 2023-ban csökkenő árbevételt könyvelhetett el, 660 millió forinttal zárva az évet az előző évi 839 millió forinthoz képest. A cég tulajdonosa, Csik Balázs, Rogánnal és harmadik feltalálótársukkal, az egykor szintén tulajdonos Lengyel Csabával közösen jegyzi egy digitális aláírási eljárás feltalálását. A találmány után 2022-ben Rogán 288 millió, előtte 408 millió forintot kapott a cégtől. A kifizetések összege minden évben más, de pontosan nem lehet rekonstruálni, hogy mi alapján állapítják meg.