Új világrekord: Robot rakta ki a Rubik-kockát 0,305 másodperc alatt

A Mitsubishi Electric mérnökei által fejlesztett robot új világrekordot állított fel a Rubik-kocka kirakásában, mindössze 0,305 másodperc alatt oldotta meg a feladványt.

A Mitsubishi Electric csapatának sikerült túlszárnyalnia a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei által 2018-ban felállított előző rekordot, amely 0,38 másodperc volt. A japán mérnökök által tervezett robot ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

A robotikában ez jelentős előrelépést jelent, hiszen 2016-ban még csak 0,637 másodperc volt a rekord, amit szintén a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei döntöttek meg később a 0,38 másodperces eredménnyel. A Mitsubishi mérnökei által használt motorok és a gép karjainak ezredmásodpercnyi pontosságú szinkronizálása tette lehetővé a rekord megdöntését már a második próbálkozásra.

A világrekordot hitelesítő Guinness-bizottság május 23-án igazolta a kísérlet sikerességét, így a robot által elért 0,305 másodperces idő hivatalosan is világrekordnak számít. A precíziós mérnöki munka és a fejlett technológia kombinációja révén a robot képes volt arra, hogy a kocka egyetlen átfordításánál se akadjon el.

A robotika terén nem csak a gyorsasági rekordok döntögetése jelent új fejlesztést, hanem az élelmiszeriparban is megjelentek az innovatív robotok. A Pzza névre keresztelt pizzakészítő robot például mesterséges intelligenciával dolgozik, és gyakorlatilag teljesen önállóan képes elkészíteni sokféle pizzát. A Pzza egy ipari felhasználásra szánt eszköz, mely óránként 100–120 darab kész pizzát tud sütni, nyers pizzából pedig akár 300-at is. A robotot Omid Nakhjavani rakétamérnök fejlesztette, és célja, hogy korszerűsítse a pizzagyártás folyamatát, miközben hatékonyabb, kevesebb energiát fogyaszt, és a hulladékgazdálkodás terén is előnyösebb. Az üzemeltető internetes rendelési felületeivel összekapcsolva a Pzza nulla emberi közreműködéssel képes a pizza elkészítésére.

Ezek a fejlesztések nem csak a gyorsaság és hatékonyság terén jelentenek előrelépést, hanem a munkaerőköltségek csökkentésében is, hiszen a Pzza esetében a fejlesztő szerint akár 30 százalékot is lehet faragni ezeken a költségeken. Az ilyen típusú robotok alkalmazása jelentős változásokat hozhat a jövő munkaerőpiacán és az ipari gyártási folyamatokban.