Robert Fico otthonában folytatódik a gyógyulása

Hazaengedték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, és otthonában folytatódik a gyógykezelése. A besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház megerősítette, hogy Ficot csütörtök délután mentőhelikopterrel szállították Pozsonyba. A kórház már korábban arról számolt be, hogy megkezdték Fico rehabilitációját, miután javult az egészségi állapota.

A korábbi hírekkel ellentétben, miszerint Ficot a pozsonyi Szent Mihály kórházban kezelnék tovább, a kórház mostani nyilatkozata ezt cáfolja. A kórházigazgató szerint Robert Fico ragaszkodott ahhoz, hogy otthonába vigyék. A kórház kiemelte, hogy Fico „fegyelmezett beteg volt”, és köszönetet mondtak neki, továbbá sok erőt és pozitív energiát kívántak a további gyógyulásához.

Robert Fico május 15-én szenvedett súlyos sérüléseket, amikor egy 71 éves nyugdíjas férfi, Juraj Cintula ötször is közvetlen közelről meglőtte. A politikust életveszélyes állapotban szállították kórházba, miután a lövések következtében a vékonybele öt helyen is kiszakadt. A miniszterelnöknek megsérült a csípője és elveszítette vékonybelének egy részét. Fico önellátó, mankóval jár, tehát nem szorul kerekesszékre, és egyedül eszik. Nincs szüksége 24 órás ápolásra és speciális egészségügyi segédeszközökre sem.

Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki öt lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A csípőízületi sérülése miatt Fico rehabilitációra kell majd járnia, amit már el is kezdett. A miniszterelnököt a Szent Mihály kórház egyik általános orvosára bízták, akit tájékoztattak az egészségi állapotáról. Amennyiben komplikációk lépnének fel, az orvos értesíti a pozsonyi vagy a besztercebányai kórházat.

A merénylet Szlovákiára gyakorolt hatásairól a hvg360-on megjelent cikkünkben olvashat bővebben.