Rétvári: Nem befolyásolja hátrányosan a rendőröket, ha egy elítélt polgármester jutalmazza őket

Az MSZP-s Gurmai Zita kérdésére, miszerint etikus-e, ha egy jogerősen elítélt polgármester ad elismerést a rendőröknek, Rétvári Bence államtitkár válaszolt, jelezve, hogy ebben nincs probléma.

Gurmai Zita, az MSZP képviselője felvetette a kérdést, hogy vajon helyénvaló-e, ha egy jogerősen szabadságvesztésre ítélt polgármester elismerést ad át a rendőröknek. A kérdés hátterében az áll, hogy Tát Margit, a méhkereki fideszes polgármester, aki csalás miatt került jogerős ítélet alá, áprilisban ajándékcsomagokat adott át a rendőrség napján. Gurmai Zita a történtek erkölcsi vonatkozásaira volt kíváncsi.

A belügyminiszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint nem jelent problémát az, hogy az elismerést egy elítélt polgármester adja át. Rétvári kiemelte, hogy az önkormányzatoktól származó elismerések átadása nem egyéni, hanem képviselő-testületi döntésen alapul, és ez nem befolyásolja hátrányosan az elismerésben részesülő rendőrök megbecsültségét. Hozzátette, hogy a miniszteri rendelet nem szabályozza, hogy a hivatalos állomány tagjai kitől fogadhatnak el elismeréseket, csak annak bejelentési kötelezettségét írja elő a vezetőik felé.

Tát Margitot és hét társát 31 millió forintnyi uniós forrás elcsalása ügyében találták egyébként korábban bűnösnek, de mivel újraválasztották, megint hivatalban van, sőt, újraindul a polgármesteri posztért a június 9-i választásokon. Rétvári Bence államtitkár a Gurmai Zita által felvetett kérdésre adott válaszában először is felhívta a figyelmet arra, hogy "az Ön politikai szövetségesei közül nem egyet elítélt a bíróság". Aztán azzal folytatta, hogy mivel az elismerésekről a képviselőtestület dönt, nincs jelentősége annak, hogy ki adja azt át, vagyis az, hogy az elismerést fizikailag ki adja át, "az állománytag megbecsültségét hátrányosan nem befolyásolja".