A hazai építőipari vállalatok kiemelkedő teljesítménye

A magyar építőipari szektor jelentős növekedést mutatott 2023-ban, ahol a legnagyobb hazai vállalatok rekordbevételt és profitot értek el, és több esetben is jelentős osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak.

A Garancsi István által többségi tulajdonolt Market építőipari vállalat árbevétele 5 százalékkal, 321,7 milliárd forintra nőtt, ami új rekordszintet jelent, bár a profit 39 százalékkal, 21 milliárd forintra csökkent. A csökkenés oka a bevételekkel arányosan növekvő költségek, különösen az anyagköltségek és a személyi ráfordítások emelkedése volt. A Market a tavalyi eredmény után 15,8 milliárd forint osztalékot fizet ki, és az elmúlt évtized során összesen 93 milliárd forintot fizetett ki osztalékként.

A Duna Aszfalt esetében, amely Szijj László, a 6. leggazdagabb magyar tulajdonában van, a bevételek stagnáltak, azonban az adózott eredmény 77 százalékkal, 20,9 milliárd forintra nőtt. Az eredmény javulását az anyagköltségek és egyéb ráfordítások csökkenése okozta. A cég 5 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosnak, és az elmúlt tíz évben összesen 65 milliárd forintot vett ki osztalékként.

A Mészáros Lőrinchez köthető V-Híd építőipari vállalatnál az árbevétel több mint másfélszeresére, a profit pedig több mint duplájára nőtt. A vállalat a tavalyi eredmény után a legnagyobb, 50,9 milliárd forint osztalékot fizet ki, és 2018 óta összesen 102,8 milliárd forintot fizetett ki osztalékként.

A KÉSZ Építő bevételei ugyan másfélszeresére nőttek, de a profitja gyakorlatilag eltűnt a költségek meredek emelkedése miatt. A vállalat üzemi szinten 2,2 milliárd forint veszteséget termelt, és csak a pénzügyi műveletek révén került vissza a pozitív tartományba. Ennek eredményeképpen a társaság nem fizet osztalékot, az elmúlt tíz évben pedig összesen 10,8 milliárd forint osztalékot fizetett ki.

Végül a ZÁÉV, szintén Mészáros Lőrinchez köthető cég, bevétele több mint negyedével csökkent, profitja azonban kétharmadával nőtt, ami a költségek nagyobb mértékű csökkenésével magyarázható. A vállalat a 17,4 milliárd forintos profitját teljes egészében osztalékként fizeti ki, és egy évtized alatt összesen 63,5 milliárd forintot fizetett ki osztalékként.