Egy titkos orosz kör behálózta a szomszédunkat, de ránk is hatással lehet

A gyönyörű orosz modell, Natalja Zlobina, aki egy horror-szexfilmben orosz titkosügynököt alakított, valóságban is közel áll a kémek világához. Zlobina ma Európa egyik legkeresettebb emberének, az osztrák Jan Marsaleknek a szeretője, aki egy orosz hálózat központi figurája Ausztriában.

A nő személyes adatait az oroszok gondosan védik, és amikor hivatalos adatbázisban utánakutattak, más nő adatait adták meg, Zlobina utazási adatait pedig törölték egy rendőrségi rendszerből. Ezeket a biztonsági intézkedéseket gyakran alkalmazzák az orosz titkosszolgálatok ügynökeik védelmében.

Marsalek az orosz hálózatnak köszönhetően befolyást szerzett Ausztriában, és még az osztrák titkosszolgálatot is bekebelezte. A történetet az európai elhárító szervek mellett oknyomozó újságírók tárták fel, és a német Spiegel, valamint az európai Politico is hosszú írást közölt róla.

Az orosz-ukrán háború kapcsán az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl, aki találkozott Orbán Viktorral, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel. Az FPÖ, amely 2022 vége óta Ausztria legnépszerűbb pártja, politikai szövetségest talált Orbánban. Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti listavezetője szerint az Európai Bizottság elnöki székébe Orbán Viktort szeretnék.

Az FPÖ korábban koalícióban kormányzott az Osztrák Néppárttal, de 2019 májusában nyilvánosságra került egy videó, amelyen az FPÖ-s alkancellár, Heinz-Christian Strache kiárusította volna Ausztriát az oroszoknak a párt támogatásáért cserébe. Az Ibiza-videó néven elhíresült felvételbe belebukott az egész kormány, beleértve az FPÖ-t is.

Marsalek 1980. március 15-én született Bécsben, és a német Wirecard nevű cég egyik vezetőjeként bukkant fel. A Wirecard fizetési tranzakciókat támogató szoftveres megoldásokat kínált, és a cég gyorsan terjeszkedett. 2018-ban a Wirecard bekerült a DAX-ba, a német blue chip indexbe.

Marsalek és Zlobina Oroszországban ismerkedtek meg, és bár Marsalek üzleti célból utazott ki Moszkvába, a metróüzlet nem jött össze, de beleszeretett Zlobinába. Az orosz hírszerzés érdeklődött Marsalek iránt a Wirecard és az osztrák kapcsolatai miatt. Bécs, mint a Kelet és Nyugat kereszteződésében fekvő semleges ország fővárosa, évtizedek óta a globális kémkedés melegágya.

Marsalek és Zlobina 2013-ban találkoztak Ramzan Kadirov diktátor rokonaival, hogy segítsenek pénzt Nyugat-Európába juttatni. Marsalek találkozott Sztanyiszlav Petlinszkijjal, aki az orosz biztonsági apparátus egy ismert figurája, és ezzel az osztrák férfi az orosz katonai hírszerzés, a GRU markában volt.

Marsalek fontos kapcsolatokra tett szert a Wirecard révén, és egy drágán bérelt villában fogadta vendégeit, köztük politikusokat, bankárok és ügynököket. Marsalek Martin Weisst is megismerte, aki az osztrák Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorelhárítási Hivatal (BVT) műveleti vezetője volt. Weiss egyik beosztottja, Egisto Ott jogosulatlan lekérdezéseket végzett a rendőrség számítógépein, és az oroszoknak adott információkat.

2017-ben egy névtelen dosszié vádolta meg a BVT vezetését korrupcióval, de a vádak nem állták ki a vizsgálatot. Marsalek üzeneteket küldött az FPÖ-nek, hogy gyengítsék a BVT-t. 2018-ban a BVT székházában rajtaütést hajtottak végre, és lefoglaltak 40 000 gigabájtnyi adatot, köztük a Neptun Adatbank másolatát, amely szigorúan titkos információkat tartalmazott. A BVT-t kizárták a titkosszolgálati közösségből.

A Wirecard könyvelésében súlyos szabálytalanságokra bukkantak, és 2020. június 18-án a cég elismerte, hogy közel 2 milliárd euró hiányzik a könyveléséből. Marsalek elhagyta Münchent, és feltételezések szerint Oroszországba menekült.

Az osztrák hatóságok letartóztatták Weisst, aki elismerte, hogy megbízta Ottot, hogy ásson elő információkat. Weiss később Dubajba menekült, Ottot is letartóztatták, de később szabadon engedték. A hatóságok gyanították, hogy az oroszoknak közük volt Weiss és Ott ügyleteihez.

Kickl, aki az FPÖ-t vezeti, esélyes lehet a következő kancellárságra. Ha az FPÖ győz, Ott és a Dubajban tartózkodó Weiss kegyelmet kaphatnak. Kickl kancellárral Ausztria még szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekedhet Moszkvával.

Marsalek jelenleg is Oroszországban élhet, egy Konstantin Bajazov nevű ortodox pap személyazonosságával. Az útlevéladatokat 2020. szeptember 5-én módosították, és most Jan Marsalek fényképe szerepel az úti okmányban.