Putyin „elitképző” programjában bucsai tömeggyilkosok

A "Hősök ideje" elnevezésű programban, amelyet Vlagyimir Putyin javaslatára hoztak létre, többek között bucsai tömeggyilkosságokkal vádolt személyek is részt vesznek. Az oknyomozó portál, az Agentsvo által azonosított résztvevők között olyan katonák is vannak, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) már korábban vádolt.

A programot, amelynek célja Oroszország "igazi elitjének" kiképzése, nem hirdették nagy nyilvánossággal, és a résztvevők listáját sem tették közzé, csupán annyit árultak el, hogy 83-an vesznek részt rajta. Az Agentsvo oknyomozó portál az első videók alapján azonban 27 embert azonosított.

Egyikük, Nurszultán Musszagalijev, a 76. Gárda légideszant-harci dandár vezető tisztje volt, és jelen volt Bucsában, amikor az orosz hadsereg megkínzott és meggyilkolt helyi ukránokat. Az SZBU 2023 októberében büntetőeljárást indított ellene, mivel az ezredének századparancsnokaként ő maga adott ki parancsokat a tömeges kínzásokra és civil lakosok meggyilkolására.

Az SZBU szerint egy alkalommal Musszagalijev parancsot adott beosztottjainak, hogy raboljanak el egy 29 éves civil lakost, majd kegyetlenül megkínozták és kivégezték az ő parancsára. Az ukrán titkosszolgálat által bemutatott videón Musszagalijev egységének egyik orosz foglya megerősíti a vádakat.

Musszagalijev mellett a "Hősök ideje" projektben részt vevő Szergej Kuzmincsuk és Borisz Dudko is kapcsolatba hozhatók a bucsai kegyetlenségekkel, mindketten megkapták az Oroszország hősei kitüntetést. Továbbá Vlagyiszlav Golovin és Zaur Gurcijev, akik szintén részt vesznek a programban és az Oroszország hősei címet viselik, a mariupoli harcokban vettek részt. A felvételen látható Artem Zsoga is, aki a Donyecki Népköztársaság Népi Tanácsának elnökének tartja magát.