Emelkedéssel indult, de végül mínuszban zárt a nap a magyar tőzsdén

Az európai tőzsdék kisebb emelkedésével indult a nap, ami hatással volt a magyar piacra is, de a nap végére a nemzetközi hangulat romlása miatt a BUX is veszített lendületéből.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,4 százalékkal emelkedett a kereskedés első perceiben, de a nap végére 0,28 százalékos mínuszban fejezte be a napot az előző záróértékéhez képest, 67 906,51 ponton állva. Közép- és hosszútávon emelkedő trendet mutat, mivel az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett helyezkedik el, azonban a 20 napos mozgóátlag alatt van, ami rövidtávú eső trendre utal. Pénteken a BUX 0,54 pontos emelkedéssel, 68 095,73 ponton nyitott, ami a csütörtöki záró értékéhez képest minimális erősödést jelent.

A hazai blue chipek többsége ma emelkedő árfolyamot mutatott a nap elején; a Richter 0,8 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, az OTP pedig 0,3 százalékkal növelte értékét, de a nap végére mind a négy hazai blue chip árfolyama esett. A midcap részvények közül az Alteo és az Opus kezdett jól, míg az ANY és a PannErgy gyengébben indított, de a nap végén a midcapek közül 7 árfolyama emelkedett és 7 esett, a legnagyobb mértékben az Akko árfolyama emelkedett, 5,0 százalékkal, míg a Waberer's részvényei 1,8 százalékkal kerültek lejjebb.

Az OTP árfolyama csütörtökön letört egy meghatározó támaszt, az 50 napos mozgóátlagot, ami negatív technikai képet mutat, a következő támaszok 17 270, majd 17 ezer forintnál találhatók. A Mol adósbesorolását megerősítette a Fitch Ratings, stabil kilátással rendelkező BBB- besorolást kapott, és a piacnyitás előtt számolt be arról, hogy sikeres volt a próbatermelés a vecsési olajmezőn. A Richter 200 napos mozgóátlag alatt zárt, a következő támasz 9 ezer forintnál van. A Magyar Telekom árfolyama csütörtökön gyengült, támasza 972 forintnál látható.

A magyar tőzsdén ma az OTP és a Richter szerepelt az öt legforgalmasabb papír között, a legnagyobb forgalom az OTP papírjaiban volt, több tízmilliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, de a Top5-ben szerepelt még a Mol, a Magyar Telekom és az Opus részvénye is. Az elemzők szerint iránykereséssel indulhatott a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a nemzetközi piacokon sem volt határozott irány, ami a nap végére negatívan befolyásolta a magyar tőzsdét. Az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.