Orbán Viktor üzenete Donald Trumpnak és születésnapi mise

Donald Trump volt amerikai elnököt becsületes embernek ismertem meg, és elnökként mindig Amerikát helyezte előtérbe – üzente Orbán Viktor. A New York-i bíróság esküdtszéke 34 pontban találta bűnösnek Trumpot, és akár 136 év börtönt is kaphat. Orbán születésnapján szentmisét tartanak Budapesten.

Donald Trumpot, a volt amerikai elnököt, aki büntetőügyben elítélt első amerikai elnök, 34 pontban találták bűnösnek a New York-i bíróság esküdtszéke. A vádak között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás szerepeltek. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Twitteren üzent Trumpnak, hangsúlyozva, hogy "Elnökként mindig Amerikát helyezte előtérbe, tiszteletet parancsolt a világban, ezt a tiszteletet pedig a béke építésére használta. Mondja ki majd a nép az ítéletet novemberben. Folytassa a harcot, elnök úr!”

Trumpot az üzleti nyilvántartások meghamisításával vádolták meg azután, hogy Stormy Daniels pornósztár azt állította, 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített az akkor még üzletemberként tevékenykedő volt elnökkel, majd Trump és ügyvédje, Michael Cohen a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben pénzt adtak Danielsnek azért, hogy hallgasson az afférról. A Trump ellen felhozott vádak büntetési tétele akár 136 év elzárással is büntetheti a bíró, bár a vádpontok összevonása esetén a büntetés maximum 4 év börtön lehet. Az sem kizárt, hogy a bíró eltekint a börtönbüntetés kiszabásától, mivel Trumpot nem vádolják erőszakos bűncselekménnyel, és hasonló váddal soha korábban nem került bíróság elé. A döntésről július 11-én fog születni ítélet.

Orbán Viktor születésnapján, amelyre idén is szentmisét tartanak a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Március 15. téren. Ez már a tizenkettedik alkalom, hogy ilyen módon köszöntik a miniszterelnököt, aki ma töltötte be a 63. életévét. A miniszterelnök a református egyház tagja, és korábban Balog Zoltán református püspök érintettsége is felmerült egy kegyelmi ügy kapcsán. A két évvel ezelőtti születésnapi misén a pap "Orbán Viktor Isten ajándékaként, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát" említette meg.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt korábbi elnökjelöltje és Trump 2016-ban legyőzött ellenfele is reagált a bírósági ítéletre. Clinton egy jótékonysági eseményen, beszéde előtt utalt a korábbi riválisával szemben hozott bűnös ítéletre, ahol kérdő formában "Történt ma valami?" mondattal és elégedett mosollyal reagált a hírre, de további részletekbe nem bocsátkozott.