Orbán Viktor édesapja 967 millió forinttal gyarapodhatott tavaly

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző sikeres évet zárhatott 2023-ban, hiszen bányászatban és ingatlankezelésben érdekelt vállalkozásai jól teljesítettek. Az egyik cég stabilan hozta a megszokott eredményeket, míg a másik a korábbi veszteség után ismét nyereséges lett, és egy harmadikból is osztalékot vett ki.

Az Orbán családhoz köthető Dolomit Kőbányászati Kft. 4,8 milliárd forintos forgalom mellett 1,87 milliárd forint tiszta profitot realizált. Ez a teljesítmény valamivel elmarad az előző évi 5,8 milliárdos bevételtől, de így is lehetővé tette az osztalékfizetést. A tulajdonosok döntése értelmében a nyereség majdnem teljes egészét, 1,87 milliárd forintot vettek ki a cégből, amiből Orbán Győző - többségi tulajdonrésszel rendelkezve - körülbelül 960 millió forinttal gazdagodhatott.

A másik vállalat, a Gánt Kő Kft. a kiadások csökkentésével ért el sikert. Habár a bevételek enyhén csökkentek, 285 millióról 283 millió forintra, a költségcsökkentésnek köszönhetően a cég a 2022-es 17,7 millió forintos veszteség után 2023-ban már majdnem 9 millió forint tiszta hasznot termelt. Ebben az esetben azonban Orbán Győző nem fizetett osztalékot.

Orbán Győző harmadik cége, a PSU Kft., amely ingatlanokkal foglalkozik és szintén 100 százalékban az övé, 3,9 millió forintos éves profitot ért el. Ennek ellenére az egyedüli tulajdonos 7 millió forint osztalékot vett ki, ami azt jelenti, hogy az eredménytartalékból is kivettek néhány milliót. Összességében tehát Orbán Győző a cégeiből 967 millió forint osztalékot realizálhatott 2023-ban.