Lecsaptak a Neptunok, csődöt mondott az orosz légvédelem

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy Neptun rakétákkal találtak el egy kompátkelőt és egy olajterminált az Oroszország Krasznodari területén található Kavkaz kikötőjében – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország „modern” és „hatékony” légvédelmi rendszere tehetetlennek bizonyult az ukrán rakétákkal és pilóta nélküli rendszereinkkel szemben, és nem tudta megvédeni az orosz hadsereg logisztikájához és ellátásához használt fontos létesítményeket. Ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium állítása szerint Ukrajna öt rakétával és 19 drónnal támadta a Krasznodari területet, de közlésük szerint az összes eszközt lelőtte a légvédelem.

Az éjszaka folyamán ukrán támadó drónok sikeresen találtak el egy olajdepót a Kavkaz kikötőben, amely a Kercsi-szoros mellett helyezkedik el, és az oroszok által megszállt Krímmel átellenes oldalon található. A támadást követően az olajdepó lángolása még a reggeli órákban is látható volt.

A Neptun rakéták ukrán gyártmányú cirkálórakéták, amelyeket eredetileg hajó elleni célpontokra fejlesztettek ki, de már szárazföldi célpontok ellen is bevetették őket.

Korábban arról számoltunk be, hogy péntekre virradóra egy lezuhanó drón darabjai tüzet okoztak egy olajraktárban a Krasznodari területen lévő Temrjuk körzetben, ahol több olajtárolóban is kár keletkezett.

Az ukrán hadsereg egyik legjobb drónja, a Vámpír, amelyet az orosz katonák Baba Yaga néven ismernek, éjjel működik és jelentős terhelést bír el. Egy frissen napvilágot látott videóban látható, hogy az oroszok egy hőkamerás drónnal becserkésznek, majd egyszerű aknagránátokkal megsemmisítenek egy ilyen ukrán drónt. Az első dobás mellé ment, a második viszont telibe találta a robotgépet, ami azt mutatja, hogy az oroszok képesek voltak egy egyszerű megoldással elintézni az ukrán hadsereg rettegett fegyverét.

Továbbra is igaz, hogy a pilóta nélküli repülőgépek (drónok vagy UAV-k) okozzák a háborúban a legtöbb gondot mind az orosz, mind az ukrán katonáknak. Nemrég egy orosz riport arról írt, hogy a harctéri veszteségek több mint felét ezek az eszközök okozzák.

Egy másik esetben, egy ukrán lövészalakulat és az őket szállító amerikai gyártmányú MaxxPro terepjáró szabályos drónesőt élt túl, amikor fél perc alatt három orosz drón vette célba őket. Az eset során az orosz drónok elvétették a célt mindhárom esetben, ami lehetővé tette az ukrán jármű és legénységének biztonságos visszavonulását. A felvételt állítólag Csasziv Jarnál rögzítették, amely Bahmut mellett, Donyeck megyében található, és ahonnan az ukrán katonák most vonulnak vissza.