Németország engedélyezi az orosz területek elleni támadásokat német fegyverekkel

A német kormány engedélyezte Ukrajnának, hogy a Németországtól kapott fegyverekkel támadást hajtson végre az orosz területek ellen, elsősorban a Harkiv megyével határos régiókban – közölte a Tagesschau.de.

Steffen Hebestreit, a német kormányszóvivő bejelentette, hogy az elmúlt hetekben Oroszország Harkiv környékén, közvetlenül a határ menti orosz területekről indított támadásokat. A német kormány meg van győződve arról, hogy Ukrajnának nemzetközi jog alapján joga van megvédeni magát, és az általuk szállított fegyvereket e célból használhatja fel.

Boris Pistorius német védelmi miniszter Chisinauban, a moldovai hivatali kollégájával folytatott találkozón hangsúlyozta, hogy a megváltozott helyzethez való stratégiai igazodás jegyében döntöttek úgy, hogy megengedik Ukrajnának a német fegyverek bevetését oroszországi katonai célpontok ellen. Hebestreit hozzátette, hogy a német kormány a szövetségeseivel és az ukrán kormánnyal folytatott párbeszéd során igazítja a támogatást a háborús fejleményekhez.

A Politico értesülései szerint Joe Biden amerikai elnök titokban már korábban engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon a Harkiv megyével határos területek ellen. Biden azonban kikötötte, hogy a civil infrastruktúrát nem támadhatják, és nagyobb hatótávolságú csapásokat sem hajthatnak végre orosz területek ellen.

A német kormány döntése hasonlít az amerikai elnökéhez, és ez a lépés változást jelent az eddigi álláspontjukban, mivel korábban mind az Egyesült Államok, mind Németország vonakodott engedélyezni az általuk átadott fegyverek orosz területek elleni bevetését. A Harkiv elleni orosz támadások miatt azonban új helyzet állt elő, mivel Ukrajna második legnagyobb városát közvetlenül orosz területről tudják támadni.

A német védelmi miniszter további támogatást ígért Moldovának, hogy megfelelő ellenállóképessége legyen „az orosz fenyegetéssel szemben”. További 14 Piranha-3H típusú páncélozott szállító jármű szállításáról írt alá megállapodást, a már tavaly átadott 19 darabon felül. Jövőre kezdődik meg légvédelmi rendszerek szállítása, és Berlin a dróntámadások elhárításához is támogatást nyújt, illetve szó van elsősegélynyújtási kiképzésről a moldovai fegyveres erők számára.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkár szerint is joga van Kijevnek nyugati fegyvereket használni az oroszok ellen. „Több szövetséges soha nem szabott semmilyen korlátozást Ukrajnának a segélycsomagokkal kapcsolatban. És ismétlem, ez a nemzetközi jog, Ukrajna önvédelemhez való jogának fenntartásáról szól. Oroszország támadott, Ukrajna megpróbálta megvédeni magát, és ez magában foglalja az Oroszországon belüli legitim célpontok megtámadását is”.