Németh Balázs beszámolója a köztévés EP-vita kulisszatitkairól

Németh Balázs, a köztévés választási vita egyik műsorvezetője, megosztotta a közösségi médiában, hogy milyen élmények érték a stúdióban, és milyen benyomásokat szerzett a politikusok viselkedéséről.

Németh Balázs, aki korábban híradósként tevékenykedett, egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy milyennek látta a köztévés választási vitát belülről. Bejegyzését egy futballhoz hasonlító metaforával kezdte, amelyben önmagát "játékvezetőnek" nevezte az EP-listavezetők vitájában.

A műsorvezető elmondása szerint a politikusok nagyon izgultak, ami szerinte érthető, tekintettel arra, hogy nem egyszerű feladat értelmesen beszélni két percet egy kamerába. Németh szerint a résztvevők betartották a játékszabályokat, még azok is, akik előtte hevesebb hangvételűek voltak. Megfigyelése szerint a többség alaposan felkészült, gyakorolt, és előre megírt szövegeket tanult meg, amit valószínűleg otthon, a tükör előtt gyakoroltak.

A műsorvezető meglepőnek találta, hogy a politikusok nem igazán akartak vagy tudtak egymásra reagálni, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy nem mertek eltérni az előre megtanult szövegtől. Németh Balázs szerint voltak, akik fontos és értelmes dolgokról beszéltek, és fontos üzeneteket fogalmaztak meg. Azonban a vitán részt vevő humorista, Tóth Imre, ismertebb nevén Bruti köszöntője után Németh úgy fogalmazott, hogy "egyetlen ember próbálta volna elbohóckodni, de a végeredmény inkább szánalmas lett, mint vicces" – ezzel utalva arra, hogy nem értékelte a humorista beszólásait.

A műsorvezető bejegyzését azzal zárta, amit a műsorban is többször elmondott: "június 9-én a választók értékelnek". A közmédia által rendezett EP-vita további részletei, közvetítése és elemzése elérhető a hvg.hu oldalán.

A vita másik műsorvezetője Volf-Nagy Tünde volt, Novák Katalin egykori köztársasági elnök kommunikációs igazgatója. 2006 óta felnőtt egy generáció, amelyik soha életében nem látott valódi választási vitát. Akkor négy nappal a parlamenti választások előtt, április 5-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és legfontosabb kihívója, Orbán Viktor vitázott. Ha az elhangzottak igazságtartalmától eltekintünk, a majdné másfél órás beszélgetésen egyértelműen Gyurcsány szerepelt jobban, aki végig kihívójához beszélt, a vita több pontján már-már megalázó módon döngölte földbe Orbánt. Azóta nemcsak Orbán, de a Fidesz jelöltjei is kerülik a nyilvános vitákat. A köztévén azóta sem rendeztek választási vitát, a civil és ellenzéki kezdeményezéseket pedig a fideszes jelöltek vagy figyelmen kívül hagyják, vagy különböző indokokra hivatkozva utasítják vissza. Most azonban valami megváltozott.