Moody’s hitelminősítés: Optimizmus és a forint sorsa

Ma kerül nyilvánosságra a Moody’s hitelminősítő intézet Magyarországra vonatkozó értékelése, mely kapcsán Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrumának igazgatója pozitív hangvételű nyilatkozatot tett, nem számítva leminősítésre vagy a kilátások romlására.

A Moody’s Investor Service a mai napon közzétett egy táblázatot, amelyben Magyarország meglévő Baa2 adósbesorolását stabil kilátással tüntette fel, így nem hozott új ítéletet pénteken este hazánkról. Ez az idei évben már a második alkalom, hogy a hitelminősítő értékelte volna Magyarország adósosztályzatát. A Standard and Poors már korábban, tavaly év elején leminősítette Magyarországot, és a besorolást a múlt hónapban BBB negatív szinten hagyta meg.

Árokszállási Zoltán szerint a hazai gazdaság elmúlt hónapokban tapasztalt pozitív folyamatai, mint a kiskereskedelmi forgalom növekedése és a reálbér-emelkedés, alátámaszthatják a stabil kilátásokat. Egy esetleges negatív döntés a Moody’s részéről rövid távon gyengítheti a forintot, de hosszú távú súlyos következményekkel nem számolnak az elemzők.

Az MBH Elemzési Centrumának igazgatója úgy véli, hogy a Moody’s az elmúlt év során kissé furcsán viselkedett, túlzottan optimista volt, annak ellenére, hogy a költségvetési hiány nagyobb lehetett, és a gazdasági növekedés helyett inkább visszaesés várható 2023-ban. Árokszállási szerint a hitelminősítő egy kis fáziskéséssel követte az eseményeket.

A magyar gazdaságban azonban javulásnak indultak a folyamatok, különösen a belső kereslet terén. Árokszállási kiemelte, hogy a jelzáloghitelezés is gyorsabban növekedett, mint várták. Ha a fogyasztás élénkül, az kedvezően hathat a költségvetésre is.

Árokszállási Zoltán szerint a Moody’s részéről a leminősítés vagy a kilátások rontása nem lenne logikus lépés, tekintettel a gazdaságban megfigyelhető pozitív folyamatokra. A piaci elemzők többsége nem is várja a kilátások rontását, bár a Moody’s korábbi fáziskésése miatt némi kockázatot látnak ebben.

A forint árfolyama az elmúlt héten gyengülést mutatott, és a régió is alulteljesített. Árokszállási szerint egy kilátásrontás valószínűleg gyengítené a forintot, de nem drámai mértékben. Hosszú távon a hitelminősítő döntésének nem lenne sorsfordító hatása a forint árfolyamára. A következő hetekben más katalizátorok, mint a választások eredményének megemésztése, a Fed frissített kamatpályája, vagy éppen a Fitch Ratings döntése, nagyobb hatással lehetnek a forint árfolyamára.