Újabb olajlelőhely felfedezése Vecsésen

A Mol magyar olaj- és gázipari vállalat bejelentette, hogy újabb sikeres kutatófúrást hajtott végre Vecsésen, ahol a 2022-ben felfedezett kőolajmezőn elérte a 2000 méteres mélységet, és a próbatermelés már megkezdődött.

A Mol a közép-magyarországi Vecsésen folytatott kutatófúrást a tavaly felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban kezdődött fúrás 41 nap alatt érte el a 2000 méteres mélységet. A Vecsés-1 kút próbatermelése 2024. május 19-én kezdődött, napi 1300 hordó kitermeléssel, ami körülbelül 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését.

A vállalat tájékoztatása szerint a termelés a közeljövőben tovább növekedhet, és a két sikeres fúrást követően hamarosan megkezdik egy harmadik kút fúrását is a vecsési olajmezőn.

Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új kőolajmező felfedezése óta eltelt másfél év alatt bebizonyosodott, hogy jelentős lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. Hozzátette, hogy a mostani találat további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együtt már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét adja.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat elsődleges feladata az energia termelése és Magyarország mozgásban tartása. Emellett kiemelte, hogy miközben új, innovatív technológiákkal, mint például egy lítium-kutatási projekt segítségével támogatják a zöld energiaátmenetet, a hagyományos üzleti tevékenységeikkel is erősítik az ellátásbiztonságot. Bacsa György hozzáfűzte, hogy minden Magyarországon kitermelt hordó kőolaj hozzájárul az importfüggőség csökkentéséhez, így a Mol szándéka továbbra is az, hogy maximálisan kiaknázza a magyarországi szénhidrogén-kutatásban rejlő lehetőségeket.

A cikk végén felhívják a figyelmet arra, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. A Mol várakozásai szerint a következő három évben közel 100 milliárd forintot tervez befektetni magyarországi kutatás-termelési tevékenységekbe. Az olajat – hasonlóan a korábbi Vecsés-2 kúthoz – közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják feldolgozásra.