Sportfotózás mobiltelefonnal: Tippek és trükkök a profiktól

A sportesemények megörökítése mobiltelefonnal ma már nem utópia, de ahhoz, hogy valóban minőségi képeket kapjunk, érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot. Korponai Tamás, a sportfotózás elismert mestere, megosztja velünk a legfontosabb trükköket.

A sportfotózás egyik legnagyobb kihívása a gyorsaság és a megfelelő technika alkalmazása. Korponai Tamás, aki nemcsak a Blikk képszerkesztője és fotóriportere, hanem többszörösen díjazott sportfotós is, elárulta, hogy a mai okostelefonok fejlett kameráival már lehetséges jó minőségű sportfotókat készíteni. Tamás 2004-ben és 2015-ben is dobogós helyezést ért el a Magyar Sajtófotó Pályázaton, és az idei 81. Pictures of the Year nemzetközi verseny Sports Action kategóriájában is győzedelmeskedett.

A fotográfus szerint a sportágak ismerete kulcsfontosságú, hiszen előre kell tudni, mi fog történni a pályán. Egy focimeccsnél például fontos előre kiszámítani, hova fog érkezni a labda. Tamás hangsúlyozza, hogy nem csak a győztes pillanatokat érdemes megörökíteni, hanem azokat a reakciókat is, amelyek az eredményt követően történnek.

Kezdőként érdemes kisebb meccseken gyakorolni, például egy megye III. osztályú focimeccsen, ahol a játék sebessége még könnyen követhető. A röplabda és a vízilabda fotózása viszont már nagyobb kihívást jelent.

A jó sportfotóhoz elengedhetetlen, hogy a képen ne maradjanak felesleges részletek, és a kompozícióra is nagy figyelmet kell fordítani. Tamás azt javasolja, hogy a képet a lehető legszűkebbre komponáljuk, és figyeljünk a sorozat ritmusára.

Felszerelés és beállítások:

  • A telefon stabilizálása: Tripod vagy monopod használata javasolt a stabil képekért, különösen gyenge fényviszonyok mellett.
  • Gyors sorozatfelvétel: Sok telefon rendelkezik ezzel a funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy gyors egymás utáni képeket készítsünk.
  • Pro mód: Ha a telefon támogatja, érdemes manuálisan állítani a zársebességet, az ISO-t és egyéb paramétereket.
  • Zársebesség: A leggyorsabb zársebesség beállítása segít elkerülni a mozgás elmosódását.
  • Fényérzékenység: Alacsony ISO érték használata ajánlott, ha elegendő fény áll rendelkezésre.
  • Autófókusz: Követő autófókusz használata javasolt a mozgó tárgyak éles tartásához.

Fotózási technikák:

  • Előre tervezés: Ismerje meg a sportot és próbálja megjósolni a legjobb pillanatokat.
  • Panning technika: Kövesse a mozgó tárgyakat lassabb zársebességgel, hogy kiemelje a mozgást.
  • Kompozíció: Alkalmazza a harmadolási szabályt és keresse az érdekes szögeket.

Fotózás közben:

  • Közelíts: Fizikailag kerüljön közelebb az akcióhoz, kerülve a digitális zoom használatát.
  • Időzítés: Próbáljon meg a csúcspontokat elkapni, mint például egy kosárlabdás ugrását vagy egy focista rúgását.
  • Világítás: Természetes fényben való fotózás preferált, mivel a mobiltelefonok gyenge fényviszonyok mellett gyengébben teljesítenek.

A fotózás után:

Utómunka alkalmazások: A képek minőségének és kinézetének javítására ajánlott a Snapseed, a Lightroom mobil verziója, vagy a VSCO alkalmazások használata. Szükség esetén vágja meg és egyenesítse ki a képeket.