Milák Kristóf jövője kérdéses

Milák Kristóf, a magyar úszósport egyik kiemelkedő alakja, nem tudott javítani áprilisi országos bajnokságon elért idején a Mare Nostrum barcelonai állomásán, ami aggodalomra ad okot edzője, Virth Balázs szerint.

Milák Kristóf a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat barcelonai állomásán 100 méter pillangón aranyérmet szerzett, azonban 200 méter pillangón, ami a fő száma, nem tudta megismételni az áprilisi országos bajnokságon elért idejét, és ezüstérmes lett. Virth Balázs, Milák edzője szerint az úszó erős és gyors, de hiányzik belőle az állóképesség, és aggasztó, hogy nem haladnak előrébb, mint néhány hónappal ezelőtt.

A kérdésre, hogy Miláknak van-e még elég ideje az olimpiáig visszaszerezni a kondícióját, vagy esetleg a 100 méter pillangóra kellene-e átállnia, Virth elmondta, hogy a monacói verseny után fog ülni tanítványával, és akkor döntenek a továbbiakról. Milák tavaly júniusban jelentette be, hogy nem vesz részt a fukuokai világbajnokságon, mivel mély hullámvölgyben érezte magát, és sem fizikálisan, sem mentálisan nem érezte magát készen a világ legjobbjai közötti szereplésre.

Milák erőnléti edzője, Zala György január elején pozitívan nyilatkozott az úszó állapotáról, kiemelve, hogy nincs súlyfeleslege, és már két és fél hónapja keményen dolgozik. Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője szerint még van esély a sikeres olimpiai szereplésre, ha Milák a megfelelő intenzitással folytatja az edzéseket. Milák maga is úgy véli, hogy a versenyzésben tartott szünet nem jelent hátralépést, és szüksége volt a pihenőre testileg és mentálisan egyaránt.

Az áprilisi országos bajnokságon Milák öt számból hatot megnyert, csupán 50 méter pillangón talált legyőzőre, ami nem szerepel az olimpiai programban. Virth Balázs szerint a hosszú kihagyás után Milák jól teljesített, de még fejlődnie kell, különösen az állóképesség terén.