Mészáros Lőrincék milliárdos osztalékot kaptak az autópálya-koncesszióból

A magántőkealapokból álló konzorcium, amelyben Mészáros Lőrinc is érintett, jelentős osztalékhoz jutott az autópálya-koncesszió révén.

A magyar kormány 2022-ben 35 évre adta koncesszióba a hazai autópálya- és gyorsforgalmi úthálózat jelentős részét egy magántőkealapokból álló konzorciumnak. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2023-ban már 152,4 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, amelynek döntő része, 148,1 milliárd forint a koncessziós szerződésből származó árbevétel volt.

A cég költségei azonban majdnem teljes egészében elnyelték a bevételeket, különösen az anyagjellegű kiadások, amelyekre 148,8 milliárd forintot kellett fordítaniuk. Ennek ellenére a cég 2 milliárd forint kamatbevételre tett szert a szabadon lévő pénzeszközei után, ami lehetővé tette, hogy 1,8 milliárd forintos nyereséget mutassanak ki. Ennek eredményeképpen a tulajdonosok 1,4 milliárd forintot osztalékként vettek ki.

Az MKIF Zrt. 2022-ben 22 alkalmazottat foglalkoztatott, akik havi átlagos bruttó bére közel 1,8 millió forint volt. A cég tulajdonosai között három Mészáros Lőrinchez köthető magántőkealap található: a Konzum PE Magántőkealap, az Opus New Way Magántőkealap és az Opus Bridge Magántőkealap. Szíjj Lászlóhoz négy magántőkealap köthető: a Themis Magántőkealap, a Cronus Magántőkealap, a Via Magántőkealap, valamint a Vesta Magántőkealap.