Magyarország és az orosz gáz: Kormányrendelet a Gazprom elleni végrehajtások blokkolására

Magyarország kormánya rendkívüli jelentőségű rendeletet hozott, amelynek célja, hogy megakadályozza az uniós gázpiaci végrehajtási ügyek érvényesítését az MVM-mel szemben, ezzel előzve meg az orosz gázszállítások leállását.

A csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben megjelent 117/2024. (V. 30.) számú kormányrendelet azonnal, este 11 órakor hatályba lépett, és azzal a céllal jött létre, hogy blokkolja a Gazprom elleni uniós követelések érvényesítését az MVM felé indított átutalásoknál. Egy megbízható magyarországi forrás szerint, ha ezek a végrehajtások Magyarországon is teljesülnek, a Gazprom leállíthatja a gázszállítást az MVM felé.

A kormányrendelet a "Magyarország ellátásbiztonságának, az egyetemes gázszolgáltatás zavartalanságának garantálása és ezáltal a gazdasági és társadalmi rend fenntartása érdekében" hozott intézkedéseket tartalmaz. Az MVM Csoport hangsúlyozta, hogy minden olyan kezdeményezést és megoldást fontosnak tart, amely hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához.

Azonban egy uniós versenyjogban jártas külföldi szakértő szerint a kormányrendelet ütközhet az uniós alapszerződéssel, és nem feltétlenül iktatott ki minden veszélyforrást. A szakértő rámutatott, hogy a bírósági végrehajtás korlátozása ellentétes lehet a szabad és fair verseny elvárásaival, és az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben. Emellett a rendelet csak Magyarországon hatályos, nem védi meg az MVM külföldi eszközeit, illetve a külföldi bankszámlákon keresztül történő átutalásokat.

A magyar forrás szerint az orosz vezetékes gázra még legalább 2027-ig szükség van a régióban, mivel csak addigra fejeződnek be azok az infrastruktúra-fejlesztések, amelyek lehetővé teszik az orosz szállítások nélküli helyzet kezelését. Szlovákia kerülhet a legnehezebb helyzetbe, ha az orosz szállítások leállnának, és a régiós gázpiaci szereplők számára is aggodalomra ad okot az orosz-ukrán tranzitszállítás leállása 2025 január 1-től.