Mazzarino történelmi belvárosa magyar tervek alapján újul meg

Egy magyar mérnök-, tervező- és tanácsadó-iroda nyertes tervpályázata révén valósulhat meg a szicíliai Mazzarino városának történelmi belvárosának megújítása. A városközpontot gyalogosbarát kialakítással, a gépjármű-közlekedés szabályozásával, valamint a zöldfelületek és közterületek innovatív megoldásaival kívánják felújítani.

Mazzarino, amely Szicília belső déli részén helyezkedik el, a 13. században alapították, és jelenleg körülbelül 11 000 lakost számlál. A városban a belvárosi infrastruktúra újragondolásával és a helyi gazdaság zöld átállásával kívánják fenntarthatóbbá, vonzóbbá és versenyképesebbé tenni a települést, miközben a lakosság elöregedésének is szeretnének gátat szabni.

A DANU városrehabilitációs terve nyerte el a zsűri tetszését, amely Magyarországon már többek között a BudaPart és Enying belvárosának, valamint zöld infrastruktúrájának megújításán dolgozott. A tervezett rekonstrukciós folyamat három fő pilléren nyugszik: a történelmi városközpont újrakomponálásán, a biztonságos és hatékony közlekedés kialakításán, valamint a gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot elősegítő ingatlanhasznosítási és klímaadaptációs beavatkozásokon.

Szemerey Samu, a DANU építészeti és urbanisztikai igazgatója kiemelte, hogy a városnak korábban nem volt egységes arculata, így a főutca mentén kialakult önálló tereket és útvonalakat egy összefüggő rendszerbe kapcsolták. A település történeti magjának fejlesztéséhez komplex városrehabilitációs megoldásokban gondolkodtak, amelyhez alapos előkészítést igénylő, széleskörű adatgyűjtést végeztek, beleértve műholdas térképeket, képarchívumokat, közösségi média oldalakat és helyi szereplőkkel készített interjúkat.

A tervpályázat keretében a barokk terek és látványtengelyek helyreállítása mellett új köztéri funkciókkal nyitottabb térhálózatot hoznak létre, okos közvilágítást és megnövelt zöldterületeket alakítanak ki. A gyalogos felületek bővítésével, a közterületek rendezésével, a parkolási lehetőségek újraszervezésével és a gépjárműforgalom csökkentésével a közlekedés biztonságosabbá válik. Emellett egy új parkolóház és e-bike kölcsönzési lehetőség is hozzájárul a belvárosi közlekedés javításához. A turizmusfejlesztés részeként egy fejlesztő- és képzőközpont jön létre, és az üres helyiségeket hasznosító programok segítenek a fiatalok megtartásában.

Bozsik Barbara, az urbanisztika divízió vezetője és településmérnök hozzátette, hogy a pályázat számos esetben újszerűen közelítette meg a kiírás céljait, a városfejlesztés szoft eszközeit is bevonva. Új városi átjárók, egy új szolgáltatóközpont, valamint a közlekedés racionalizálásával létrehozott új köztér is része a terveknek, amelyek rekreációs felületként szolgálnak majd a helyiek és a városba érkezők számára. A piacteret úgy alakítják át, hogy az árnyékot adó közösségi térként is funkcionáljon, és egyedi esővíz- valamint öntözővíz-kezelési rendszert dolgoztak ki a helyi növények gondozásához.