Dermesztő jelentés a magyar nyugdíjakról

A nyugdíjak között jelentős különbségek vannak Európában, és a nyugdíjba vonulással kapcsolatos pénzügyi tudatosság erősen összefügg a havi nyugdíjak szintjével. Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi járandóságok összege az EU-ban és Európában is.

Az Euronews Business jelentése szerint az uniós fogyasztók kevesebb mint fele bízik abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénzük lesz a kényelmes élethez, ami aggodalomra ad okot a nyugdíjak megfelelőségével kapcsolatban. Az Eurostat adatai alapján az egy kedvezményezettre jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadások az EU-ban 2021-ben igen eltérőek voltak, a luxemburgi 2575 eurótól a bulgáriai 226 euróig terjedtek, míg az uniós átlag 1224 euró volt. Magyarországon a havi átlagos nyugdíj 398 euró volt, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Az EU „négy nagy” országában – Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban – az egy ellátottra jutó öregségi nyugdíj meghaladta az uniós átlagot, míg a skandináv országokban az átlagos öregségi nyugdíjak még ennél is magasabbak voltak. A balkáni országokban viszont a legrosszabb helyezéseket érték el, Luxemburgban például az öregségi nyugdíjakra fordított átlagos kiadások majdnem 11-szer magasabbak voltak, mint Bulgáriában.

Vásárlóerő-paritáson (PPS) mérve az eltérések jelentősen csökkennek, de még így is nagy különbségek vannak a luxemburgi és a bulgáriai nyugdíjak között. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer-felmérése szerint az uniós fogyasztók mindössze 42%-a bízik abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénz áll majd rendelkezésére a kényelmes élethez. Magyarországon csupán az emberek 30 százaléka érzi, hogy meg tud majd élni a nyugdíjából.

Az Euronews Business által talált erős pozitív korreláció a nyugdíjas évek alatti kényelmes élethez szükséges pénzügyi bizalom szintje és az öregségi nyugdíj havi összege között azt jelzi, hogy a magasabb nyugdíjakkal rendelkező országokban magasabb a bizalom szintje. Az Európai Parlament rámutatott az időskori szegénység kockázatára, és ajánlásokat tett az uniós nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának és megfelelőségének megerősítésére. A nemzetközi nyugdíjszintek összehasonlítása nehézségekbe ütközik a nyugdíjrendszerek jelentős különbségei miatt, és a számadatok nem feltétlenül tükrözik az egyes országok egyéni öregségi nyugdíjak szintjét vagy megfelelőségét.